IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската избирателна комисия проверява сигналите за нередности около референдума

Международни наблюдатели критикуват изборния процес в страната

16:15 | 19.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Висшата избирателна комисия на Турция ще провери сигналите за нередности около провеждането на референдума за промяна на конституцията, съобщава онлайн изданието Politico, като се позовава на турски медии.

Изданието припомня, че най-голямата опозиционна партия в Турция – Републиканската народна партия, внесе официално искане за анулиране на резултатите от референдума. Причината е оценката на международните наблюдатели, които критикуваха протичането на изборния процес в страната.

Прокюрдската Демократична партия на народите също е поискала от избирателната комисия анулиране на резултатите, мотивирайки това искане с множество нарушения, допълва ТАСС.

Международните организации, които наблюдават процеса, критикуват основно подготовката за референдума и липсата на достъп на една от страните – лагерът, отхвърлящ исканата реформа, до медиите. Турците не са имали възможност да се запознаят с аргументите на тази страна, посочват наблюдателите.

Критика отнесе и решението на избирателната комисия да признава за валидни и бюлетини, които не са подпечатани от официалните ѝ представители пред урните.

Комисията е публикувала и официални резултати от референдума. Според първоначалните данни предложението за промяна в Конституцията е подкрепено от 51,4% от избирателите в страната. 

Всичко за референдума в Турция можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още