IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия ще разследва енергийна компания заради земетресения при сондажи за газ

NAM е експлоатирала газовото находище - най-голямото в ЕС, в периода от 1993 г. до април 2015 г.

22:08 | 20.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Холандски съд разпореди днес да се проведе наказателно разследване срещу енергийната компания NAM, след като заради нейната дейност в най-голямото европейско газово находище в северната провинция Гронинген са станали земетресения, причинили потенциално застрашаващи живота щети на жилищните сгради, предаде Франс прес.

Апелативният съд в Арнем-Льоварден съобщи в комюнике, че е наредил на прокурора да сезира следствието, за да бъде проведено по-задълбочено разследване на разрушенията и щетите по жилищата, които биха представлявали опасност за живота на хората, в резултат на дейността на NAM между 1 януари 1993 г. и 14 април 2015 г. в провинция Гронинген.

Сезирана от няколко страни, сред които асоциацията "Движение на земните пластове в Гронинген", съдебната инстанция отмени решение на следствието да не води наказателно разследване след жалба, подадена през 2015 г., с мотив, че случаят е в правомощията на гражданския съд.

Групата NAM, равни дялове в която притежават петролните гиганти Shell и ExxonMobil, вече неколкократно беше принудена да намали производството си в находището в Гронинген - най-голямото в Европейския съюз, след поредица земетресения.

Трусовете, които ставаха все по-многобройни от началото на експлоатацията на находището през 1963 г., нанесоха много щети на жилища, ферми и исторически сгради.

Решението на апелативния съд в Арнем-Льоварден беше предшествано от съобщение на холандския министър на икономиката Хенк Камп във вторник за ново понижаване с 10 процента на добива в Гронинген от октомври до 21,6 млрд. куб. м. Производството на находището бе достигнало 53,9 млрд. куб. м през 2013 г.

След Норвегия Холандия е втора по добив на газ в Западна Европа. Износът на суровината е близо 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 г. по данни на Централната статистическа служба (CBS).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още