IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП препоръчва на ЕК да преустанови преговорите с Турция за членство в ЕС

Някои евродепутати смятат, че временно замразяване на преговорите за присъединяване на страната ще бъде достатъчно

16:46 | 27.04.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент (ЕП) препоръчва на Европейската комисия (ЕК) да търси „алтернативи на присъединяването на Турция към Европейския съюз (ЕС)“. Това стана по време на дебат с комисаря по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, съобщават от пресслужбата на ЕП.

В началото на дебата председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е призовал Турция да зачита основните права, върху които е изградена Европа. Той е подчертал, че „Европа не е ислямофобски континент и не затваря вратите си за турския народ“.

Евродепутатите като цяло са загрижени за начина, по който Турция проведе референдума, разширяващ правомощията на президента, и го обявиха за нечестен. Те заявяват, че е време за преосмисляне на отношенията ЕС – Турция и отваряне на нова глава в тях.

Някои евродепутати отхвърлят изобщо възможността Турция да се превърне в пълноправен член на ЕС, докато други все още се надяват, че едно временно замразяване на преговорите за присъединяване на страната, което ще даде възможност на Турция да промени сегашния си политически курс, ще бъде достатъчно.

Някои от идеите на евродепутатите за нов курс в отношенията с Турция включват разширяване на митническия съюз, по-голям търговски обмен и обмен на студенти, както и сътрудничество в областта на сигурността и миграцията.

Комисията на Европейския парламент по външни работи ще обсъди традиционната годишна резолюция за напредъка на Турция на 2 май 2017 г., посочват от ЕП.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още