fallback

Ангела Меркел: Санкциите за Русия трябва да останат

Германският канцлер и руският президент Владимир Путин разговаряха в напрегната обстановка за Сирия, Украйна, спазването на човешките права и изборите

19:14 | 02.05.17 г. 18

Санкциите на Запада към Русия трябва да останат, отбеляза германският канцлер Ангела Меркел по време на срещата си с руския президент Владимир Путин, съобщи Bloomberg. Меркел е на посещение в Сочи, а атмосферата на разговорите - доста напрегната, отбелязва още агенцията.

Стана ясно дълбокото несъгласие на двете страни по различни казуси - за Украйна, защитата на човешките права и ролята на Русия в Сирия. По време на пресконференцията след продължилия 2 часа разговор Меркел беше категорична, че напредък по тези въпроси няма.

Според нея икономическите санкции срещу Москва няма да бъдат отменени преди да има явен напредък по Минските споразумения. А те се изпълняват с малки крачки напред, последвани от малки крачки назад.

Владимир Путин поиска независимо разследване на газовата атака в Сирия, за която Западът обвини режима на Башар Асад. В резултат САЩ извършиха ракетен удар над военна база в страната, припомня CNBC.

През март Ангела Меркел разговаря с новоизбрания президент Доналд Тръмп в Белия дом. В Русия тя е в качеството си на председател на Г20, допълва още Bloomberg.

Тема на разговорите в черноморския курорт беше още и намесата на Русия в изборния процес по света. "Ние никога не се месим в политическия живот на която и да е страна", отговори от своя страна руският президент.

Той беше категоричен, че никой и нищо не доказва намесата на Москва в изборите в САЩ.

Ангела Меркел е категорична, че дезинформацията няма да наруши предизборната й кампания, допълва Washington Post. Тя посочи, че германците могат да отсеят "фалшивите" новини, а и страната може да им противодейства.

Германският канцлер посочи още, че дори и да има големи различия между вижданията на отделни страни, разговорите трябва да продължават, пише още Ройтерс. За нея мълчанието води до задълбочаване на неразбирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още