IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните избори в Германия тестват партиите преди парламентарния вот през есента

През почивните дни партията на Меркел ще се изправи срещу социалдемократите на Мартин Шулц в битка за провинция Шлезвиг-Холщайн

11:08 | 05.05.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Успоредно с президентския вот във Франция германският канцлер Ангела Меркел също се изправя пред тест за партията си в местни избори. Те ще се проведат в края на седмицата в момент, в който Меркел изгражда кампанията си, за да се опита да спечели четвърти мандат на генералния вот през септември, коментира Bloomberg.

Социологическите проучвания сочат, че Християндемократическият съюз (CDU) на Меркел е набрал скорост и ще спечели най-много гласове в неделя в провинция Шлезвиг-Холщайн, а социалдемократите (SPD) – втората по големина партия в Германия, ще спадне по-надолу в сравнение с възхода си в началото на годината. Предвид населението от 2,8 млн. души в най-северната провинция на страната районът е един вид подготовка за Северен Рейн-Вестфалия – най-гъсто населения регион в Германия, където ще се проведат избори една седмица по-късно и които се възприемат като тест преди парламентарните избори през есента.

Меркел и Мартин Шулц – конкурентът ѝ от SPD, чиято номинация съживи позициите на партията в социологическите проучвания, превръщат двата избора в прокси кампании. Меркел, която е на власт от 12 години и иска още четири, се възползва отчасти на международната си позиция, докато Германия се подготвя да бъде домакин на среща на Г-20 през юли. Тя ще води кампанията в Шлезвиг-Холщайн в петък – ден след визитата си в Персийския залив и след първото ѝ пътуване до Русия от две години за разговори с президента Владимир Путин.

„И в двете провинции SPD вече са на власт, затова те могат да са губещите на тези избори“, казва Манфред Гюлнер, ръководител на социологическата агенция от Берлин Forsa. Дори ако социалдемократите успеят с малко да победят в Шлезвиг-Холщайн, „хората ще кажат, че т.нар. ефект на Шулц е отминал“, допълва той.

Това означава, че последователните местни избори може да променят посланията в националната кампания преди германците да навлязат в традиционното политическо затишие през лятото. CDU на Меркел излезе напред в Шлезвиг-Холщайн през последните две седмици, след като партията ѝ спечели неочаквана победа в провинция Саарланд през март, което е предупредителен знак за SPD.

Националните допитвания сочат, че християндемократите на Меркел вече са по-напред с 8 процентни пункта. Така равенството на SPD със CDU през март, постигнато след възхода на Шулц, вече липсва. Подкрепата за коалицията CDU-CSU на Меркел е 36%, докато тази за SPD е спаднала с 2 пункта до 28 процента – най-ниското ниво от февруари, според проучване на Forsa сред 2 502 души, публикувано в сряда. И все пак подкрепата остава над тази от януари.

„Решаващо е, че SPD отново си върна самочувствието“, каза Шулц пред репортери по време на кампанията в Шлезвиг-Холщайн.

В същото време, на фона на новите рискове пред глобалната геополитика, Меркел се възползва все повече от международната сцена, а това прави изключително трудно за Шулц да поддържа темпо с нея.

„Живеем в сложни времена“, каза Меркел на митинг на CDU в Бон в четвъртък. „Тези нови неща изискват реакции“, допълни тя.

В Шлезвиг-Холщайн социалдемократите и зелените сформираха коалиция след последните избори преди пет години заедно с партия, представляваща датското малцинство. Така CDU бе изключена от властта, макар че спечели най-много гласове - 30,8%.

Позициите на тази коалиция сега обаче са разколебани, като подкрепата за CDU е 33% - с 4 пункта над SPD, според проучване на INSA от миналата седмица във вестник Bild.

Провал на социалдемократите може да има и в Северен Рейн-Вестфалия, откъдето е Шулц и който е традиционен бастион на левите с икономика почти толкова голяма, колкото тази на Холандия. Правителството на социалдемократите и зелените под управлението на Ханелоре Крафт, на власт от 2010 г., отчита по-слаба подкрепа в проучванията, макар че нито едно от тях не показва, че CDU на Меркел излиза напред.

„Ако християндемократите успеят да сложат край на правителството в Шлезвиг-Холщайн, избирателите на CDU в Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат по-мотивирани да гласуват по същия начин“, казва Гюлнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Съветски съюз
преди 6 години
КАК ГЕРМАНИЯ ЛИ ТОЧНО, И КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА, ТИ СЕГА ЛИ СЕ РАЖДАШ ИЛИ СЕГА ПАДАШ ОТ МАРС ЛИ КАК ???? ЕХ, КАК МОЖЕ ТАКОВА ИЗПИЛЯВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ ВИ, ЗНАЕТЕ ЛИ ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
fri
преди 6 години
Германия ще съсипе Европа, защото иска да е хегемон.(има си крушката опашка...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Поредният булшит..."партията на Меркел ще се изправи срещу социалдемократите на Мартин Шулц в битка..." Каква битка бе , алоооу с букетчета от теменужки ли ...по комфортен опонент за бабата не можеше да се намери , само и само да управлява пак тя циментените кратуни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още