IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът е ясен, но кой печели от победата на Макрон?

Поне временно опасността екстремисти и противници на еврото да се докопат до властта във важни държави от еврозоната е отстранена

17:10 | 08.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Емануюл Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Емануюл Макрон. Снимка: Ройтерс

В деня след решаващия балотаж на френската президентска кампания борсовите професионалисти и дребните инвеститори са изправени пред задачата да реорганизират своите финансови решения. В цяла Европа инвеститорите използват избора на проевропееца Емануюл Макрон за френски президент поне за временно поемане на дъх. 

По-сериозно прибиране на печалбите се наблюдава по-специално при акциите на финансовите компании. Индексът за банките от еврозоната падна с 0,5% към обяд, след като първоначално се повиши с до половингодишен връх от 140,92 пункта.

Акциите на френските банки BNP Paribas, Credit Agricole и Société Générale (SocGen) загубиха до 1,9 на сто от стойността си. „Все още оценяваме средносрочните перспективи позитивно“, пояснява инвестиционният мениджър Джейсъл Пастакиа от Heartwood. След победата на Макрон на първия тур в края на април акциите на европейските банки поскъпнаха с почти 12 на сто, двойно над ръста на Dax и Eurostoxx50.

След изборите сега перспективата за икономически реформи във Франция би могла да окуражи чуждестранни инвеститори да влагат повече в Европа. „Разбира се, остава въпросът какво може да постигне в дългосрочен план Макрон. Това зависи и от това колко добре ще се представи неговото движение En Marche по време на парламентарните избори през юни“, казва още Пастакиа. 



Някои браншове може да се възползват от новата изявена готовност за инвестиции след изборите във Франция, се казва в анализ на фонда Fidelity Investments. Сред печелившите се нареждат акции на френски компании от секторите енергетика, строителство и информационни технологии. 

Компаниите от тези сектори биха могли да спечелят от обявената от Макрон инвестиционна програма, смятат анализаторите на американската инвестиционна компания Fidelity. Бъдещият френски президент обяви по време на предизборната си кампания, че иска да увеличи държавните инвестиции в страната в следващите 5 години с 50 млрд. евро.

Освен това в телекомуникационния сектор може да станем свидетели на нова консолидация, смятат още анализаторите на Fidelity. Причината е заявление на Макрон, че може да намали или напълно да премахне държавния дял в оператора Orange.

Вижте и пазарен коментар на  Ед Лъдлоу за Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още