fallback

Юнкер: Искаме да строим мостове, не стени

Глобализацията носи ползи, но не всички европейци са наясно с ползите от отварянето на света, коментира председателят на ЕК

14:14 | 26.05.17 г. 9

Върху възможностите, които носи глобализацията, акцентира в своето приветствие преди началото на срещата на Г7 в Италия председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

"Като европейци ние вярваме в отворените общества и винаги търсим мултикултурните решения. Ние искаме да строим мостове, не стени", каза той, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Юнкер обаче посочи, че не всички европейци са наясно с ползите от отварянето на света и цитира данни, според които 45% от гражданите на ЕС не смятат, че глобализацията е възможност, а я определят като заплаха.

Председателят на ЕК обаче беше категоричен, че свободната търговия например, която е част от глабализацията, носи около 1/3 от националните приходи в държавите от ЕС. Той изтъкна, че за всеки 1 млрд. евро приходи на общността от износ се създават 14 хил. допълнителни работни места.

"Брутният вътрешен продукт на ЕС се очаква да се повиши с 1,9% през тази и през следващата година", отчете още Юнкер и допълни, че очакванията са за икономически растеж във всички страни от Съюза, а заетостта да бъде на рекордно високо ниво.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна изрази своите очаквания за единна реакция на Г7 пред световните кризи - войната в Сирия, руската агресия в Украйна, терористичната заплаха в Европа, както и тестовете, които извършва Северна Корея с балистични ракети и ядрени глави, и бежанската вълна.

Туск посочи, че няма основания за промяна на политиката на санкции към Русия, допълват от пресцентъра на Съвета.

Тук можете да прочетете какви ще са предстоящите "битки" в срещата на Г 7 и какви са позициите на лидерите на най-развитите страни в света в тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още