fallback

Европа видя двете лица на Доналд Тръмп

Европейските лидери останаха със смесени чувства след първата официална визита на американския президент на Стария континент

08:08 | 29.05.17 г. 4

Първата визита на американския президент Доналд Тръмп в чужбина предизвика нееднозначни коментари. Неговата обиколка започна от Саудитска Арабия, където подписа договори за милиарди, премина през Израел със заявката, че ще работи за решаването на дългогодишния спор с Палестина, и финишира в Европа, където партньорите на САЩ можаха да видят неговите две лица.

На срещата на върха на НАТО Тръмп се показа като не особено възпитан, изблъсквайки премиера на Черна гора, за да застане най-отпред при протоколната снимка на лидерите, след това "нападна" своите партньори и ги призова да увеличат разходите си за отбрана, каквито са изискванията в Алианса, пише Ройтерс.

Само няколко дни по-късно, на срещата на Г7 в Сицилия, американският президент не спести усмивките си пред камерите, но много внимателно следеше дебатите за търговските отношения и климатичните промени.

Сега европейците са със смесени чувства от неговата визита, допълва агенцията. Доналд Тръмп прояви достатъчно търпение, за да изслуша техните аргументи на срещата на най-развитите държави в световен мащаб, и макар че до общо решение по много въпроси не беше достигнато, разговорите преминаха много по-добре от очакваното.

Американският президент например беше по-благосклонен по време на разговорите по отношение на ограниченията пред световната търговия и не настоя за премахването на санкциите срещу Русия, каквито опасения имаше. Той поиска още малко време да помисли за позициите си относно Парижкото споразумение за опазването на климата.

На фона на това обаче представянето на Тръмп в Брюксел на срещата на НАТО беше определена като "истинско бедствие" от много европейски лидери. Той скастри своите партньори за средствата, които отделят за отбрана, и посочи, че много държави дължат "огромни суми" в последните години, макар че членските вноски не са задължителни.

По-тревожното обаче е, че американският президент не заяви ангажиментите на САЩ към общата отбрана (чл. 5 от доктрината на НАТО), каквито бяха предварителните заявки на Белия дом. Тръмп не спомена и Русия, която мнозина определят като основание за съществуването на Северноатлантическия пакт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още