fallback

Украйна блокира акциите на "Газпром" в "Газтранзит"

Украйна е една от рисковите държави за транзита на руския природен газ, пише в отчета на компанията

16:45 | 31.05.17 г. 12

Министерството на правосъдието на Украйна е блокирало акциите на „Газпром“ в съвместното предприятие „Газтранзит“, в което руският гигант участва заедно с „Нафтогаз Украйна“. Това е станало на 12 май, но руската компания го съобщава днес чрез финансовия си отчет за първото тримесечие на годината, пише ТАСС.

„Газпром“ и „Нафтогаз“ притежават по 40,2% от капитала на съвместното дружество. Останалата част от капитала е в ръцете на турската компания „Туругаз“.

В отчета на компанията, публикуван на сайта ѝ, е записано още, че Украйна е един от рисковете пред транзита на газ.

„С цел минимизиране на този риск в дългосрочен план „Газпром“ диверсифицира маршрутите за доставка на газ“, е записано още в отчета. Плановете на компанията в тази насока са развитие и разширение на газопроводите „Северен поток“ и „Ямал Европа“, който минава през територията на Беларус и Полша, както и на строителството на „Турски поток“.

През отчетния период все пак не е имало нарушения на договора за транзит на природен газ през Украйна. В Москва имаха опасения, че Киев може да започне да отделя от транзитния газ, за да си прихване средствата от наложени през 2016 година финансови санкции. 

Украинският антимонополен съд наложи глоба от 3,2 млрд. долара на „Газпром“ за нарушения на правилата за конкуренцията на пазара в началото на 2016 година. След като Русия не обърна внимание на тази санкция, глобата беше удвоена през декември. 

Отчетът на „Газпром“ показва ръст на приходите от продажби с 4% до 1,8 трилиона рубли (31 млрд. долара), благодарение на увеличения износ за Европа. Печалбата преди облагане с данъци обаче намалява с 5,7% до 454 млрд. рубли, което се дължи на по-ниската цена на газа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още