IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп рискува дипломатически сблъсък след критиките срещу лондонския кмет

Полицията разпространи имената на двама от нападателите в Лондон през този уикенд

22:08 | 05.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп рискува дипломатически сблъсък с Великобритания след критиките си срещу кмета на Лондон Садик Хан, съобщава Bloomberg. Тръмп нарече извинението на Хан след терористичните нападения през уикенда в британската столица "патетично".

В Twitter американският президент остро критикува коментара на Хан, че лондончани нямат основания за тревога. "Поне седем загинали и 48 ранени в терористична атака и кметът на Лондон казва, че "няма причина за тревога", написа Тръмп в социалната мрежа.

Коментарите на Тръмп идват в момент, в който Лондон се връща към нормалния си ритъм на живот. Те поставя премиера Тереза Мей в трудна позиция, посочва още Bloomberg. Тя вече защити Хан, посочвайки, че той е свършил своята работа и да се твърди нещо друго би било погрешно.

Доналд Тръмп трябва да посети Лондон до края на тази година. Великобритания ще се опита да посгне търговско споразумение след Brexit, посочва още Bloomberg.

Садик Хан участва в заседанието на КОБРА, свикано веднага след нападенията в Лондон, припомня Politico. Говорител на лондонския кмет смята, че Тръмп е бил зле информиран преди да направи своите коментари в Twitter.

Междувременно полицията даде информация за двама от нападателите от този уикенд. Това са 27-годишният британски гражданин, роден в Пакистан, Хурам Бут и Рашид Редуан, на 30 години, за когото информацията къде е роден е противоречива - в Мароко или в Либия.

От съобщението на лондонската полиция става ясно, че Бут е бил в полезрението на МИ 5. Разузнаването обаче не е имало информация за готвено нападение.

Третият нападател все още се идентифицира, допълва още Politico.

В последните два дни полицията арестува 12 души във връзка с нападенията, извършени късно вечерта в събота. При него загинаха седем души, а 48 са ранените. По данни на полицията 36 от тях са  хоспитализирани, а 18 са в критично състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 6 години
"Това са 27-годишният британски гражданин, роден в Пакистан, Хурам Бут и Рашид Редуан,...." - - - И сега какво се случва Излизат от ЕС заради емигранти от Източна Европа, а отнези МУРГАВЕЛЧОВЦИ от Африка и от Азия стават британски ГРАЖДАНИ, а българи, румънци, поляци и др. за какво хора 2 качество ли?Источните емигранти пристигат в британия със семействата си плащат данъци и ходят на ЦЪРКВА и се кръстят без значение Католици, Протестанти Православни, а не ходят в джамии на коленца и с високо вдигнато "ДУПЕ" и да пляскат с глава в земята. А тези идват само мъже иии ...... Но какво да се прави живи и здрави дано да са щастливи с тях. Е не им мисля лошото, но това си е 2 стандарт.А, ясно това да не би да е Английски хумор.Бог да пази Кралицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още