IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката по новия изборен закон на Италия "умря"

Представител на управляващата Демократическа партия обвини за провала движението „Пет звезди“

17:06 | 08.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сделката, постигната между основните политически партии на Италия, по новия изборен закон умря, заяви високопоставен представител на управляващата Демократическа партия в четвъртък, след като групата му загуби парламентарния вот за предложените поправки, съобщава Ройтерс.

„Сделката по изборния закон е мъртва“, каза Емануеле Фиано, представил законопроекта, обсъден в Камарата на депутатите. Той обвини движението „Пет звезди“, заявявайки, че те са „убили“ сделката.

Италианските активи отчетоха ръст заради сигналите, че споразумението се проваля. Доходността върху държавните ценни книжа се понижи, а акциите поскъпнаха, след като инвеститорите заложиха, че провалът на сделката ще намали риска от предсрочни избори тази година.

Някои политици обаче очакват разривът да направи вота през 2017 г. дори по-вероятен, заявявайки, че правителството може да реши да заобиколи разделения парламент и да въведе нова изборна система чрез декрет.

Основните италиански партии – Демократическата партия, „Пет звезди“, „Напред, Италия“ на Силвио Берлускони и Северната лига – се договориха миналата седмица, че ще подкрепят система на пропорционално представителство, базирана на германския изборен модел.

Веднага след като тази седмица започна гласуването по закона в долната камара обаче, споразумението започна да изглежда колебливо. В сряда около 60 депутати се противопоставиха на закона при тайно гласуване, като Демократическата партия и „Пет звезди“ се обвиниха една друга за провала.

Фиано обяви, че сделката е мъртва в четвъртък, след като поправки, предложени от демократите, по отношение на изборите в автономния северен регион Трентино Алто-Адидже, бяха приети с таен вот. Депутатите от Демократическата партия заявиха, че „Пет звезди“ са подкрепили мярката.

Гласуването по закона бе спряно и Демократическата партия, „Напред, Италия“ и Северната лига свикаха заседания на изпълнителните си органи, за да вземат решение по следващата стъпка.

Северната лига призова да бъде въведен нов избирателен закон чрез спешен декрет, така че да бъдат проведени предсрочни избори. Говорителят на демократите Матео Ричети също предположи, че ще е по-добре, ако изборите се проведат бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още