IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - с най-ниските цени на потребителски стоки и услуги в ЕС през 2016 г.

Страната е и единствената в съюза, в която цените са били над двойно по-ниски от средните за региона

14:51 | 15.06.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на потребителските стоки и услуги през 2016 г. са били най-ниски в България - на ниво от 48% от средното за целия Европейски съюз (ЕС). Така страната се оказва и единствената в съюза, където цените са били над двойно по-ниски от средните за ЕС. Това показват последните данни на Евростат, публикувани в четвъртък.

Като цяло през 2016 г. ценовите равнища силно са се различавали в отделните страни на съюза. В Дания равнищата са били най-високи – 139% от средното за ЕС, което е почти три пъти над тези в България. Тя е следвана от Ирландия (125%), Люксембург и Швеция (по 124%), Финландия и Обединеното кралство (по 121%). На другия край на класацията след България най-ниски са били цените спрямо средните в ЕС в Румъния (52%) и Полша (53%).

Хранителни продукти и безалкохолни напитки

През 2016 г. цените на сравнима кошница с храни и безалкохолни напитки в ЕС са били почти два пъти по-високи в най-скъпата страна членка спрямо най-евтината. Цените са варирали от 62% от средните нива за ЕС в Полша и Румъния до почти 150% в Дания (148%), следвана от Швеция (126%), Австрия (123%), Люксембург (121%), Ирландия и Финландия (по 120%). В България цените на храните са били на ниво от 71% от средните за ЕС, което означава, че сме на трето място по най-ниски цени.

Алкохолни напитки и тютюневи изделия

Разликата в цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия между най-евтините и най-скъпите държави достига едно към три. Най-ниски са били ценовите равнища в България (56% от средните в ЕС), следвана от Унгария (67%), Полша (68%) и Румъния (69%). На другия край на класацията са Ирландия (175%) и Обединеното кралство (162%), следвани доста по-назад от Финландия (135%), Швеция (128%) и Дания (122%). Трябва да се отбележи още, че тези големи разлики в цените се дължат основно на различните акцизи върху тези продукти в отделните страни.

Ресторанти и хотели

Ресторантите и хотелите са друга категория със сериозна разлика в цените. Ценовите равнища варират от по-малко от 60% от средните за ЕС в България (44%), Румъния (53%) и Чехия (56%) до 150% в Дания и 144% в Швеция.

Потребителска електроника, лично транспортно оборудване и дрехи

Потребителската електроника е група от продукти, където цените са се различавали най-малко сред страните членки – от 86% спрямо средното за ЕС в Полша до 115% в Дания. В България ценовото равнище е било от 94%.

Дрехите са друга група продукти с по-малки ценови различия, като в България цените са били най-ниски (81% от средното за ЕС), а в Швеция – най-високи (136%).

С изключение на Дания (146% от средното равнище в ЕС) разликите в цените между страните членки по отношение на личното транспортно оборудване също са малки. Най-ниски са били цените в Чехия (78%), а най-високи в Холандия (119%). В България цените са били на 86% от средните за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 40 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Кавито заплатите , такива и цените , ама няма гаранция никъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 5
sdar
преди 6 години
Обикновено човек сравнява сравними неща. Няма как да се сравни цената на кремвирш от сланина и пилешка кожа и перушина у нас с тази на нормален кремвирш от месо в Германия и да кажем у нас виждате ли е по-евтино .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още