fallback

Русия транзитира рекордни количества газ през Украйна

Увеличението в първите пет месеца на годината е от 22%, показват отчетите на украинската "Нафтогаз"

14:34 | 27.06.17 г. 1

Руската "Газпром"  транзитира рекордни количества газ през мрежата на Украйна, съобщиха от газовата компания на Украйна "Нафтогаз". През първите пет месеца на 2017 година през страната са пренесени почти 9 млрд. куб. метра природен газ, което е ръст с 22% спрямо същия период на 2016 г.

Спрямо първите пет месеца на 2015 г. повишението е от 64 на сто, допълват от компанията. Само през март транзитът на руски газ през Украйна се увеличава с 20%, а през април - с 32 на сто.

Причината за увеличените доставки от Русия към Европа е по-студеното време в първите месеци на годината. "Газпром" съобщи на няколко пъти за рекорден износ. За периода януари - май доставките на "Газпром Експорт" в Европа се увеличават с 13,3% на годишна база.

През 2016 година руската компания отчете рекорден износ за европейските страни - общо 179,3 млрд. куб. метра, или ръст от 12,5% спрямо 2015 година. Основната причина за увеличеното търсене е относително ниската цена на суровината през миналата година.

С ръста на доставките от "Газпром" мотивират исканията за нови газопроводи - разширението на "Северен поток" 2 и продължението на "Турски поток" към европейския пазар.

В Брюксел обаче на тези планове се гледа с голямо внимание, тъй като опасенията са, че те все повече увеличават зависимостта на Стария континент от Русия по отношение на газовите доставки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още