fallback

Гърция е напът да убеди инвеститорите, че няма отново да е проблем за Европа

Вероятно до края на годината страната ще излезе на международните пазари, а през лятото на 2018 година - и от спасителната програма, смятат кредиторите ѝ

08:14 | 30.06.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция е напът да изпълни целите си и да излезе отново на международните капиталови пазари до края на годината, а от поредната спасителна програма – през лятото на 2018 година. Това коментираха представители на основните кредитори на страната, цитирани от АР.

Атина има реалната възможност да възстанови публичните си финанси благодарение на реформите и поредните икономии, приети от парламента преди месец, заявиха представители на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен механизъм (ESM), които в момента се намират в Гърция.

За зам.-министъра на финансите на Гърция Йоргос Хуларякис успехът на международните пазари ще дойде след изпълнението на реформите и макроикономическата стабилност на страната, допълва Ana Mpa.

Той допълни още, че влизането на Гърция в програмата за количествени облекчения не е необходимо условие за емисия ценни книжа на международните пазари, макар и да е от полза. ЕЦБ трябва да разгледа казуса с Гърция сега, след като беше одобрено споразумението по прегледа на спасителната програма.

Пътят на Гърция за излизането на международните пазари беше отворен именно с това решение на Еврогрупата, взето на 15 юни. След това и Moody`s повиши дългосрочния рейтинг на южната ни съседка, което доведе гръцките държавни ценни книжа до най-ниската им цена от 2009 година насам. В понеделник доходността по 10-годишните гръцки държавни ценни книжа се понижи с 8 пункта до 5,42%, посочи CNBC. 

Анализатори коментираха, че на пазарите вече вярват, че Гърция ще престане да бъде проблем за Европа и ще има нужда от четвърта спасителна програма.

Четвърта спасителна програма обаче е един от най-сериозните аргументи на опозицията в Гърция срещу управляващите. Според „Неа демократия“ управлението на Сириза води страната към нови заеми и програми от кредиторите.

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос отбеляза днес, цитиран от Ana Mpa, че развитието на икономиката е в съзвучие с предвижданията на кабинета. Пазарите не потвърждават най-големите опасения на опозицията и техните негативни сценарии ще се провалят, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:49 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още