fallback

Гърция ще анонсира 3 хил. свободни места за медици

Правителството планира отварянето на 239 клиники до края на 2017 година

21:41 | 30.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател

В близко бъдеще гръцкото Министерство на здравеопазването ще анонсира 3 хил. свободни места за лекари и медицински персонал. До края на годината в южната ни съседка ще бъдат отворени 239 клиники в 80 различни региона, пише Ana Mpa.

Изборът на местата, в които ще бъдат открити здравните заведения, ще се базира на нуждите от здравни услуги, достъпа до такива услуги и икономическото и социалното състояние на местните общности, коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на среща в здравното министерство.

Възстановяването на имиджа на общественото здравеопазване и болниците е едно от големите предизвикателства пред гръцкото правителство. Премиерът признава, че това е "титанично усилие", посочвайки трудностите, пред които е изправен секторът. Здравеопазването е в критично състояние от години, посочи още Ципрас и коментира, че то е било изправено пред разхищения и корупция още преди финансовата криза да обхване страната.

Първите икономии, които направи страната в периода 2010 - 2014 година бяха свързани с осигурителните фондове и държавния бюджет, посочи още Ципрас и допълни, че така са орязани услугите, предлагани на гражданите, вместо да бъдат ограничени корупцията и липсата на прозрачност.

Гръцкият премиер е убеден още, че кризата не е само в Гърция, а е повсеместна и международна заради виждането, че общественото здравеопазване вече е остарало и така се отваря път на частните интереси в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още