fallback

Banca Carige – следващата проблемна италианска банка

Деветата по големина банка в страната има капиталова дупка от 600 млн. евро

08:26 | 05.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател

След спасяването на Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza в региона Венето в Североизточна Италия сега следващата проблемна банка попада под прожекторите - Banca Carige от Генуа. Нейният борд на директорите ще се срещне скоро, за да обсъди капиталовите планове, предава Ройтерс.

Деветата по големина банка в страната трябва да набере свеж капитал по искане на Европейската централна банка (ЕЦБ) и да намали дела на лошите кредити в своя портфейл. С това банката е изправена пред третото повишение на капитала си от 2014 г. насам. На борсата в Милано книжата на Carige се сринаха с 6% до 20 цента за брой.

Преструктурирането се бави заради спор на ръководството. Наскоро бившият мениджър на UniCredit  Паоло Фиорентино бе назначен за нов главен изпълнителен директор на Carige. Неговият предшественик е бил принуден от основния акционер да напусне след само една година на позицията. Двамата са имали различни виждания по отношение на правилния начин на действие за преодоляване на кризата. 

С капиталов недостиг от 600 млн. евро Carige ще причини много по-малко главоболия, отколкото Veneto Bancа и Banca Popolare di Vicenza, за които правителството в Рим планира да осигури до 17 млрд. евро.

Сумата доведе до голямо облекчение във вътрешния банков сектор. „Нещата изглежда най-накрая се променят към по-добро", казва директор на водеща банка, пожелал анонимност. „Разбира се, все още има цяла планина от лоши кредити, но тя постепенно се свива. Carige е проблем, но далеч по-малък, отколкото банките Veneto", допълва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още