fallback

ЕС се подготвя да поднови преговорите за антидъмпинговите правила

ЕП препоръчва на Брюксел да подготви специален доклад за стоманения сектор и да разследва дали Китай спазва международните стандарти при производството

09:46 | 06.07.17 г.

Европейският съюз (ЕС) се подготвя да поднови преговорите за новите антидъмпингови правила през следващата седмица на фона на заплахите на американския президент Доналд Тръмп, че ще блокира вноса на китайска стомана, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Европейският парламент (ЕП) даде „зелена светлина“ за стартирането на преговорите между националните правителства за новите правила за калкулиране на митата върху вноса и затягането на мерките срещу некоректните търговски практики.

Свръхкапацитетът в стоманения сектор в Китай постави под сериозно напрежение взаимоотношенията между Пекин и Брюксел и вероятно ще възпламени нови дискусии между ЕС и САЩ на срещата на Г20 през почивните дни в Хамбург, Германия.

Заради свръхпроизводството на евтина стомана в Китай се засили вносът ѝ в Европа, заради което през последните години има проблем с работните места и стоманения бизнес като цяло в региона, отбелязва изданието.

Евродепутатите отдавна призовават ЕК да предприеме мерки за борба с нелоялната конкуренция на евтиния китайски внос.

Според ЕП е необходимо да се направят антидъмпингови разследвания, за да се провери дали китайския стоманен сектор отговаря на световните стандарти за труда, финансирането и опазването на околната среда, както и дали не предприема потенциални дискриминационни мерки срещу чуждите инвеститори в сектора.

Депутатите искат от изпълнителния орган на ЕС да подготви и детайлен доклад за специфичната ситуация в сектора в определени държави, за които ще се прилагат новите мита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:19 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още