IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки фирми се оплакват от изнудване от данъчните власти в страната

Бизнесът твърди, че се запорира имущество, значително надвишаващо сумата на задълженията, съобщава "Катимерини"

09:36 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Данъчните власти, особено тези, които се занимават с големите данъкоплатци, често извършват запори на сметки за суми, значително надвишаващи дълговете на фирмите. За това се оплакват представители на бизнеса в южната ни съседка, пише в. "Катимерини".

Изданието разказва за проверка на фирми, при които е установено задължение към държавата за 1,2 млн. евро. Данъчните обаче са запорирали суми в сметки в размер на 6,5 млн. евро.  За задължения към хазната от 3 млн. евро властите са запорирали сметки за 21 млн. евро на верига магазини.

Това води до финансови затруднения за бизнеса - компаниите не могат да платят своите задължения към доставчици, служители и други данъчни и неданъчни задължения.

Причината за тази диспропорция се обяснява с начина, по който данъчните служби в Гърция изчисляват стойността на недвижимите имоти, посочва още "Катимерини". Според наблюдатели обаче по този начин държавата изнудва бизнеса да си плати задълженията.

Укриването на данъци е признавано от редица анализатори като "национален спорт" в Гърция. Кредиторите поискаха от Атина мерки за намаляване на задълженията към хазната и правителството въведе нови сериозни мерки за борба с този проблем. 

На 30 март гръцкото финансово министерство анонсира нова система за борба с укриването на данъци. Схемата предвижда онлайн засичане на декларираните доходи и сумите по депозитите на данъкоплатците. Системата засича още и данни от други онлайн регистри - на трудовите договори, за недвижими имоти и от фондовата борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още