IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия иска да защитава по-добре фирмите си от изкупувания

Федералната република прие нови правила, за да може да ограничава някои чуждестранни инвестиции

14:59 | 12.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Завод на Daimler. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на Daimler. Снимка: Ройтерс

Федералното правителство на Германия възнамерява да проверява по-стриктно придобиванията на стратегически важни компании от инвеститори от чужбина, а в дадени случаи – да ги забранява. За тази цел страната одобри правила, които ще ѝ дадат възможност по-лесно да блокира продажбата на стратегически важни компании на инвеститори от страни извън Европейския съюз (ЕС), предаде DPA.

Новите регулации, които бяха приети на фона на опасения, че засилването на протекционизма вреди на световната търговия, ще позволят на правителството да спре корпоративни придобивания, ако има риск важно ноу-хау да бъде изгубено в чужбина. Правилата не изискват одобрение от парламента. Те са насочени предимно към компании от сектора на отбраната, но също така и в сферата на критична инфраструктура, като електроразпределнителни дружества и болници. 

Новите правила за първи път определят критерии за блокиране на сделка, по-точно ако е застрашена жизненоважна инфраструктура като болници и електропреносни мрежи. Те ще влязат в сила, след като бъдат публикувани в официалното правителствено издание. Според новите разпоредби властите ще разполагат с 4 месеца време за проверка на дадена сделка, вместо досегашните два. Също така се позволява и ползването на поверителна информация от тайните служби. 

„Оставаме една от най-отворените икономики в света, но трябва да вземем предвид и справедливостта на конкурентните условия. Дължим това на компаниите си. Те често се конкурират със страни, чиито икономики не са толкова отворени като нашата", посочи министърът на икономиката Бригите Циприс в изявление. По думите ѝ през последните дни броят и комплексността на придобиванията се увеличава постоянно през последните години и това е накарало правителството да реагира.

Придобиването на германския производител на роботи Kuka от страна на китайската компания Midea през миналата година разпали опасенията, че Китай си осигурява достъп до ключови технологии, докато същевременно предпазва собствените си компании от чуждестранни придобивания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 6 години
Правилата не изискват одобрение от парламента. Те са насочени предимно към компании от сектора на отбраната, но също така и в сферата на критична инфраструктура, като електроразпределнителни дружества и болници. ++++++++++++++++++++++++++++++++++Коментарът е излишен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още