IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Сътрудничеството на Унгария с нацистите беше грешка и грях

Бенямин Нетаняху е на посещение в Унгария, превръщайки се в първия израелски премиер, посетил страната от 1989 г.

18:39 | 18.07.17 г.
<p>
	Бенямин Нетаняху (вляво) и Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бенямин Нетаняху (вляво) и Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Унгарският министър-председател Виктор Орбан каза днес, че сътрудничеството на неговата страна с нацистка Германия през Втората световна война е било "грешка" и "грях", тъй като тя не е защитила своята еврейска общност, предаде Асошиейтед прес.

Орбан увери гостуващия израелски министър-председател Бенямин Нетаняху, че "това никога не може да се случи отново", тъй като Унгария "ще защитава всички свои граждани".

Близо 550 000 унгарски евреи са били убити при Холокоста, припомня АП.

Нетаняху е първият израелски премиер, който посещава Унгария от 1989 г., когато страната все още беше под комунистическо управление.

Той отбеляза днес, че свързва Унгария преди всичко с възникването на съвременния ционизъм, тъй като неговият създател Теодор Херцел - "нашият съвременен Моисей", както каза Нетаняху - е роден през 1860 г. в Будапеща.

Израелският гост благодари на Орбан за многократната подкрепа на Унгария за Израел, като цитира изказване на френския президент Еманюел Макрон, в което той прави паралел между антисемитизма и критиките към Израел.

Преди посещението си в Унгария Нетаняху беше на визита във Франция.

"Макрон каза, че съществува нов антисемитизъм, изразяващ се в антиционизъм, който делегитимира единствената еврейска държава. В много отношения Унгария е в челната линия на страните, които се противопоставят на тази антиеврейска политика. Аз приветствам това и искам да кажа от името на правителството и народа си, че ние дълбоко ценим това отношение", отбеляза Нетаняху.

Орбан отново заяви, че кабинетът му се отнася с "нулева толерантност" към антисемитизма, въпреки че еврейски организации разкритикуваха кампанията на унгарското правителство срещу родения в страната американски милиардер и филантроп Джордж Сорос заради антисемитските й оттенъци - нещо, което правителството на Орбан отрича.

Унгарският премиер потвърди позицията си против масовата миграция, която според него ще доведе до необратими промени в европейската култура и население.

"Дадох ясно да се разбере, че Унгария има сериозни разногласия с Европейския съюз, тъй като не иска смесено население", каза той. Унгария "не желае да променя настоящия си етнически състав, не иска да се видоизменя под ничие външно, изкуствено влияние", изтъкна Орбан. "Бихме искали да останем такива, каквито сме макар - длъжен съм да го призная - да не сме съвършени", допълни той.

Утре Нетаняху и Орбан ще се срещнат с лидерите на Полша, Чехия и Словакия - партньорите на Унгария в т.нар. Вишеградска група. Двамата ще се срещнат също с представители на унгарската еврейска общност.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още