fallback

Юнкер: ЕС е готов за незабавна реакция срещу американските санкции за Русия

Америка на първо място не трябва да поставя интересите на ЕС на последно място, смята председателят на ЕК

17:37 | 26.07.17 г. 7

Европейският съюз (ЕС) е готов да действа в рамките на дни, ако новите санкции на САЩ срещу Русия засягат енергийната сигурност на общността. Това коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от пресцентъра на ЕК.

Темата е била обсъдена по време на провелото се по-рано днес заседание на Колегиума на комисарите. На специална пресконференция зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс отказа да коментира какъв отговор може да даде Европа на тези санкции.

Юнкер обаче посочи, че новите санкции, които прие САЩ, имат "непредвидени едностранни ефекти върху интересите на ЕС в областта на енергийната сигурност".

"ЕС е напълно ангажиран с режима за санкции срещу Русия", потвърди той, но допълни, че ако опасенията на общността не бъдат взети предвид от Вашингтон, ЕС ще бъде готов за отпор.

"Америка на първо място не трябва да означава, че интересите на ЕС ще бъдат сложени на последно място", каза още председателят на Комисията.

Брюксел е активирал всички дипломатически канали по казуса, потвърдиха от ЕК преди дни. Днес от институцията уверяват, че ще реагират "бързо и когато се наложи", ако законът влезе в сила.

Рано тази сутрин Камарата на представителите на Конгреса одобри пакет от нови санкции срещу Русия, Северна Корея и Иран. За да влязат в сила, текстовете трябва да бъдат съгласувани между двете камари на американския парламент, тоест и със Сената. Законът трябва да бъде подписан и от президента Доналд Тръмп.

Новите санкции предвиждат наказания за компании в енергийния сектор, които участват в проекти, в които имат участие и руски компании (при повече от 33%). Това поставя под заплаха изпълнението на нови руски проекти, диверсификацията на доставките - включително и на терминали за втечнен газ в Балтийско море, както и управлението на вече съществуващите енергийни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още