fallback

Жълт картон за Полша

ЕС ще прибегне до драстични мерки, ако страната продължи с оспорваната си съдебна реформа, пише в анализ за DW Бернд Ригерт

08:49 | 27.07.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Политическата "атомна бомба" все още остава в силозите на Европейската комисия. Този израз на брюкселски жаргон обозначава процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор, с която се проверява дали една държава членка на ЕС спазва върховенството на закона. Миналата седмица заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс гневно заплаши полското правителство, че Брюксел ще стартира именно тази процедура.

"Междувременно обаче в Полша има развитие", каза Тимерманс с доста по-смекчен тон. Той визира решението на полския президент Анджей Дуда да наложи вето на два от четирите оспорвани закона за съдебната реформа в Полша. Един от спрените закони, който предвиждаше преструктуриране на Върховния съд, особено тревожи Тимерманс. Ако този закон все пак влезе в сила и последва освобождаването на съдии от Върховния съд, тогава той лично нямало да се поколебае да задейства член 7, тоест – тъй наречената "атомна бомба", пише в свой анализ за Deutsche Welle Бернд Ригерт. Тази процедура се състои от няколко стъпки, в които участват Европейският съвет и Европейският парламент, и в крайна сметка може да доведе до финансово наказание срещу Полша и дори до отнемане на правото ѝ на глас в ЕС. Досега такива мерки не са взимани срещу нито една страна-членка, но пък и Еврокомисията никога не е предупреждавала толкова настойчиво, че ще задейства член 7. "Комисията на ЕС не се обявява против реформирането на съдебната система в Полша", изрично посочи Тимерманс, обръщайки се най-вече към хората в Полша. "Тези реформи обаче трябва да са в съзвучие с полската Конституция и с европейските договори." Договори, които и Полша е подписала, припомни той. 

Говорител на полското правителство заяви, че неговата страна няма да разреши на един европейски функционер да я шантажира. "Обвиненията на Еврокомисията срещу реформите в полската съдебна система са съвършено необосновани", каза той. Тези реформи били вътрешна работа на страната, каза заместник-министърът на външните работи Конрад Шимански.

Реформите, които провежда национал-консервативното правителство на управляващата партия "Право и справедливост (ПиС) в Полша, създават сериозна опасност за правовата държава. Това Еврокомисията констатира още миналата година, когато в Полша започна преструктурирането на Конституционния съд. Но всички опити да се влезе в диалог по въпроса с полското правителство малко или повече се провалили, обясни Тимерманс. Търпението вече е на изчерпване: полското правителство получи един месец срок, за да коригира законите си. Ако Варшава не предприеме нужните мерки, след летните отпуски с въпроса вече ще се занимава Европейският съвет, тоест – ръководителите на страните-членки.

Не се знае обаче дали Съветът наистина ще одобри стартирането на процедура по член 7 срещу Полша. Първо четири пети от държавите-членки в съгласие с Европарламента трябва да констатират, че Полша наистина опасно се отклонява от върховенството на закона. После Европейският съвет трябва с единодушие да го потвърди, а унгарският премиер Виктор Орбан вече предупреди, че няма да подкрепи такова решение. На третата фаза от процедурата Съветът ще обсъжда възможните санкции – отнемане на правото на глас или пък съкращаване на еврофондовете за Полша, например. Тази процедура досега никога не е била прилагана, тъй че в Брюксел никой не знае как би се развила и колко би продължила.

Освен процедурата по член 7, Еврокомисията може да предприема и други мерки, когато установи, че някоя държава-членка се отклонява от подписаните договори. Един от инструментите е процедура за налагане на европейското право в случай на нарушения, извършени от страна-членка. В момента вървят стотици подобни процедури срещу всички 28 държави от ЕС. Франс Тимерманс съобщи, че срещу Полша ще бъдат открити две процедури от такъв характер – именно заради съдебната реформа. Когато новият закон за назначаването на съдиите в обикновените съдилища в Полша влезе в сила, Еврокомисията ще открие процедура за нарушаване на европейските договори, каза Тимерманс. Такива процедури често пъти водят до дело пред Европейския съд и евентуално до глоби за страната, нарушила договорите.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още