fallback

Необичаен ход за правителството на Макрон: Първа национализация на предприятие

Държавата временно придобива корабостроителницата в Сен-Назер, докато текат преговорите с потенциален инвеститор от Италия

23:28 | 27.07.17 г. 12

Френският министър на икономиката Брюно льо Мер обяви национализация на корабостроителницата STX France в Сен-Назер, предадоха световните агенции. 

Решението е временно и преговорите с италианската държавна групаFincantieri, която е заинтересувана от придобиването на съоръжението, ще продължат, уточни министърът, цитиран от БТА.

Неочакваната национализация на корабостроителницата е първата значителна намеса в промишления сектор за правителството на президента Еманюел Макрон и противоречи на имиджа на държавния глава като застъпник на отворения пазар, отбелязва Асошиейтед прес. 

Италианската група отхвърли предложение, което би дало на всяка от страните дял от по 50 на сто и оперативен контрол за компанията. Париж иска да продължи преговорите и според льо Мер целта на национализацията е да бъде спечелено време. Той допълни, че във вторник (1 август) заминава за преговори в Рим. 

Временното изкупуване на корабостроителницата от френското правителство ще струва 80 млн. евро, уточни министърът.

Корабостроителницата в Сен-Назер работи от 1955 г. и от доковете й са излизали граждански и военни съдове, включително самолетоносачи и хеликоптероносачи за френския военен флот. През 2006 г. по-голямата част от предприятието бе купена от норвежката Aker Yards, а през 2008 г. пакетът акции мина код контрола на южнокорейския концерн STX.

През 2011 г. в Сен-Назер започна строителството на два хеликоптероносача тип "Мистрал" по поръчка на руския военен флот. Франция трябваше да предаде първия кораб през 2014 г., но заради събитията в Украйна и въвеждането на санкции срещу Русия президентът Франсоа Оланд реши да прекрати договора. Той беше разтрогнат през лятото на 2015 г.

В резултат Париж изплати на Москва 949,7 млн. евро, а корабите бяха продадени на Египет. 

В момента две трети от акциите на корабостроителницата принадлежат на STX, а останалият дял - на френското правителство. През май южнокорейската компания обяви фалит след няколко години на загуби и акциите от корабостроителницата в Сен-Назер бяха обявени за продажба. 

Интерес проявиха няколко компании, но официална оферта подаде само италианската Fincantieri. Тя спечели и търга. В началото на годината властите на Южна Корея одобриха офертата, но преговорите с Франция се оказаха в задънена улица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още