fallback

Турският икономически министър призова банките да свалят лихвите

Те трябва да решат дали ще застанат на страната на производството, растежа, увеличаването на заетостта, износа или на ежедневната печалба

21:33 | 09.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи призова днес банките да свалят лихвите, за да насърчат икономиката, предаде DPA, цитирана от БТА.

„Всеки ще трябва да избере своите страни в идния период. Те трябва да решат дали ще застанат на страната на производството, растежа, увеличаването на заетостта, износа или на ежедневната печалба", заяви Зейбекчи пред бизнесмени в Анкара.

„Трябва да понижим финансовите разходи (за кредитополучателите) по предвидим и устойчив начин, да повишим финансовите възможности и да улесним достъпа до кредит", каза министърът.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган често призовава през последните години за намаляване на лихвените проценти с цел насърчаване на растежа, напомня агенцията.

Вчера той сгълча банките, че "безжалостно" таксуват кредитополучателите, докато собствената им печалба е почти двойна на тази от предходната година, което по думите му е "катастрофа".

"Мисля, че е наше право да очакваме банките да допринасят за развитието и напредъка на нашата страна, като държат на разумни нива условията на кредитите и лихвите", посочи Ердоган в Трабзон пред членове на своята партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още