IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От икономическото възстановяване на Испания се възползват единствено мениджърите

За разлика от заплащането на изпълнителните директори това в останалата част от частния сектор се понижава

11:54 | 11.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато Испания продължава напред с икономическото възстановяване, не всички успяват да се възползват от това, коментира Bloomberg.

Общото заплащане на испанските изпълнителни мениджъри е нараснало с 60% от 2008 г. досега. В същото време обаче заплащането в публичния сектор е в застой, а в частния е намаляло с около 11% през същия период, сочат последните данни на данъчната служба на страната.

Тенденцията е важна, тъй като правителствата в еврозоната се опитват да преборят популизма, захранван от неравенството – в Испания той се въплъщава в движението срещу строгите икономии Podemos. В същото време Европейската централна банка залага, че по-силната икономика ще доведе до по-стегнат пазар на труда, намаляване на нестабилността и повишаване на заплащането, което ще ѝ помогне да постигне инфлационната си цел от малко под 2%.

Валентин Боте, ръководител на проучванията в агенцията за подбор Randstad в Мадрид, посочва, че „изпълнителните директори представляват по-малък дял от работната сила“ и заплащането им „не е строго обвързано“ с макроикономическата картина в Испания. „Много от тези компании са базирани в Испания, но голяма част от печалбата им идва от дейност извън страната“, казва той в телефонно интервю.

Няма съмнение, че „частният сектор бе ударен най-силно“, казва Боте.

Данните на данъчната агенция показват, че служителите в частния сектор на Испания са получавали средно брутно възнаграждение от 22 742 евро през 2016 г. За сравнение през 2008 г., когато избухна финансовата криза, те са получавали 23 хил. евро.

Спадът в заплащането се е ускорил през 2012 г., когато правителството въведе зашеметяващите реформи за либерализиране на трудовия пазар и да намали силата на профсъюзите при колективните преговори. В публичния сектор, където заплащането остана константно през кризата и нямаше много съкращения, държавните служители са получили средно около 34 200 евро годишно заплащане миналата година.

Призовавайки за благоразумие, правителството на малцинството в Испания казва, че е дошъл моментът за повишаване на заплащането, тъй като безработицата значително намалява, докато икономиката продължава тригодишното си възстановяване. Този призив все още не се е превърнал в реална договорка между профсъюзите и бизнесите, които не са успели да постигнат сделка за заплащането през 2017 г.

„Все още има елемент на предпазливост, когато става въпрос за увеличаването на заплатите в частния сектор“, казва Йорди Коста, професор в EADA Business School в Барселона. „Но проблемът ще трябва да бъде решен следващата година, особено ако ускоряващата се инфлация започне да яде от разполагаемите доходи при ръст на икономиката от 3%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още