fallback

Турция поиска екстрадицията на заподозрения за главен организатор на опита за преврат

Според турски медии Адил Йоксюз, смятан за "имам" на военновъздушните сили, има временно разрешение за пребиваване в германската провинция Баден-Вюртемберг

19:54 | 16.08.17 г.

Турция е поискала от Германия да екстрадира преподавателя по теология и основен заподозрян за главен организатор на провалилия се опит за преврат в средата на миналата година Адил Йоксюз, предава Ройтерс, като се позовава на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

Анкара е изпратила на Берлин дипломатическа нота с искане за екстрадицията на Йоксюз. Според турското правителство той е „имамът“ на военновъздушните сили, които са атакували парламента по време на опита за сваляне на правителството.

Йоксюз е задържан в близост до военна база край Анкара часове след потушаването на безредиците. Няколко дни по-късно обаче е освободен и е напуснал страната. Според публикации в турски медии той е забелязван във Франкфурт и Улм и има временно разрешение за пребиваване в провинция Баден-Вюртемберг.

Говорител на германското външно министерство потвърждава, че е получена такава нота, но не казва дали Йоксуз в момента пребивава в Германия. Според говорителят Германия ще вземе решение "на базата на правото и закона".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още