fallback

Втори атентат в Испания часове след терора в Барселона

Седем души са ранени в курортния град Камбрилс, петимата нападатели са застреляни от полицията

07:23 | 18.08.17 г. 9

Испанската полиция потвърждава, че са убити петима души в курортния град Камбрилс, с което е предотвратено второ по-тежко нападение с ван и експлозиви след атаката в Барселона, предават световните агенции.

Нападателите са носели колани с експлозиви, които са обезвредени от сапьори, съобщават от полицията.

Общо 13 души загинаха и над 50 са ранени, след като в четвъртък следобед микробус се вряза в тълпа от хора в центъра на Барселона. Според официалните данни убитите и ранените са от 24 националности.

Терористичната организация „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението. Не е ясно обаче дали нападателите имат пряка връзка с групата, или са вдъхновени от призива й за действия в Европа.

Водачът на микробуса избяга и още се издирва от полицията, предава ВВС. Марокански гражданин обаче се е предал на властите, като твърди, че документите му са били откраднати. Те вероятно са ползвани за наемането на превозното средство.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че това е "джихадистка атака".

Властите вече свързаха нападенията в Барселона и Камбрилс с взрив в къща в сряда вечерта в град Алканар, при който загина един човек. Обитателите на къщата са подготвяли взривни устройства, посочват от полицията. Двама са арестувани във връзка със случая.

В Камбрилс седем души, включително полицейски служител, са ранени, след като ванът се е опитал да се вреже в група от хора, показват данните на службите за спешна помощ. Испанските медии съобщават, че превозното средство на атакуващите се е преобърнало. Когато мъжете са излезли от него, полицията бързо ги е застреляла. В момента се проверява версията, че нападателят от Барселона е бил в групата.

Според полицейските съобщения положението в курортния град е вече под контрол.

Що се отнася до нападението в Барселона, полицията разпространи снимката на мъж на име Дрис Оубакир. Оказва се обаче, че документите му са използвани само за наемането на микробуса, с който е осъществена атаката. Той е човекът, който доброволно се е предал на властите.

При друг инцидент полицията е застреляла нападател, врязал се с автомобил в полицейска кола в покрайнините на Барселона. Властите засега нямат доказателства, че това е свързано с атаката в центъра на града.

Барселона е поредният град в Европа, в който терористично нападение се извършва с автомобил. Първата подобна атака беше през миналата година в Ница по време на празненствата за Деня на Бастилията. Последваха атаките срещу коледния базар в Берлин, в Уестминстър и на Лондонския мост в Лондон, още един случай в Лондон, при който нападението беше извършено над мюсюлмани, в Париж през август, когато бяха пометени войници, Стокхолм, в Нант и Дижон във Франция и други, пише ВВС.

След случая в Лондон британските власти поставиха бариери на критични места, за да намалят рисковете от подобни инциденти в бъдеще. Има и дискусия за затягането на проверките при наемане на превозни средства, макар и службите за сигурност да са наясно, че има граници, които няма как да бъдат преминати.

Използваните оръжия са лесно достъпни и се изисква малко или никакво обучение, координация или планиране. Това означава, че има няколко пункта, в които отделните лица могат да бъдат набелязани от разузнавателните служби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още