fallback

Холандската банка NIBC обмисля борсов дебют

Първият подобен опит обаче се провали още през 2007 г.

20:40 | 23.08.17 г.
Автор - снимка
Създател

Американският финансов инвеститор J.C. Flowers обмисля да осъществи първично публично предлагане на своята холандска банка NIBC.

„Подкрепени от сегашния ни акционер, наскоро започнахме преглед на нашите стратегически алтернативи, включително и възможен дебют на фондовите борси", каза NIBC в сряда в Хага, цитирана от Ройтерс.

Решението обаче ще бъде взето по-късно и ще зависи от ситуацията на пазара. Холандският вестник Het Financieele Dagblad съобщи в началото на август, че IPO-то е планирано за пролетта на 2018 г.

JC Flowers, която също участва в HSH Nordbank, влезе в NIBC срещу инвестиции от 1,8 млрд. евро през 2005 г. Първоначално замисленият през 2007 г. борсов дебют се провали през 2007 г. - преди избухването на финансовата криза.

Балансовата стойност на NIBC възлиза на около 2 млрд. евро. Въпреки това повечето европейски банки се търгуват с отстъпка от балансовите им стойности.

По време на финансовата криза NIBC беше една от първите банки в страната, които имаха нужда от държавна подкрепа, а последната част от кредита беше погасена през 2014 г.

Днес банката отпуска главно ипотечни кредити и заеми за малки и средни предприятия в Холандия, Германия и Великобритания.

През първата половина на годината банката увеличи оперативната си печалба с 37% до 226 млн. евро. Само печалбата от лихви расте с 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още