IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският премиер иска да засили европейското сътрудничество срещу тероризма

Рахой ще засегне въпроса на минисрещата на върха, която Макрон свиква на 28 август

17:53 | 25.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанският премиер Мариано Рахой се обяви днес за засилване на европейското сътрудничество в борбата срещу тероризма, предават световните агенции.

"Поисках от френския президент Еманюел Макрон да засегнем този въпрос на минисрещата на върха в понеделник в Париж", каза Рахой на пресконференция в Мадрид.

На 28 август Макрон ще събере премиерите на Испания и на Италия Паоло Джентилони, германския канцлер Ангела Меркел и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Първоначално бе предвидено срещата да бъде посветена на управлението на еврозоната, отбелязва Франс прес.

"Моето намерение е да можем да обсъдим сегашните механизми за сътрудничество в Европейския съюз (ЕС) и да проучим възможностите за тяхното укрепване и подобряване", заяви Рахой след заседание на испанското правителство, на което бяха обсъдени терористичните атаки в Каталуния от миналата седмица, отнели живота на 15 души.

Той отхвърли обвиненията в лоша координация между испанските и каталунските власти преди, по време на и след атентатите.

Разследването на нападенията навежда на мисълта, че връзките на предполагаемия лидер на терористите от Каталуния с други екстремистки клетки и замесването му в наркотрафик може да са останали незабелязани от полицията в испанската автономна област, тъй като тя не е разполагала със съответната информация, която е била известна на централните власти, отбелязва Асошиейтед прес.

Рахой обаче увери днес, че координацията между Мадрид и Барселона е била гладка и постоянна както на политическо, така и на техническо равнище.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още