fallback

Антонио Таяни: ЕС трябва да подпомогне Либия, за да спре мигрантската вълна

Според председателя на Европейския парламент съюзът трябва да сключи с Либия сделка, подобна на тази с Турция

18:26 | 28.08.17 г. 11

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова европейските лидери да заделят 6 млрд. евро финансова помощ за Либия, за да спре мигрантската вълна към Европа през централното Средиземноморие, съобщи Politico.

“Европа даде на Турция 6 млрд. евро, за да затвори балканския маршрут. Сега е времето да направим същото с Либия”, казва в той в интервю за италианското издание „Република“. Коментарите на Таяни идват непосредствено преди срещата в Париж между водещи европейски държави (Франция, Германия и Италия) и африкански държави с ключова роля в мигрантската криза (Либия, Чад и Нигер).

По думите на Таяни парите ще се използват, за да се насърчава споразумението между Триполи и Бенгази (двата враждуващи лагера в Либия – бел. ред.), както и за да се помогне на Нигер и Чад да затворят т.нар. либийски коридор и да създаде регистрационни центрове. Те би трябвало да се управляват от ООН и там мигрантите ще могат да намерят храна и подслон, докато документите им за предоставяне на убежище се обработват.

Според председателя на Европейския парламент е необходима и дългосрочна финансова инвестиция до 60 млрд. евро, за да се спре потокът на мигранти от Африка. Средствата трябва да подпомогнат африканските икономики и по този начин да се справят с корена на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още