IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталунските сепаратисти внесоха проект за преходна конституция след референдума

Провинцията иска да остане член на ЕС

12:17 | 29.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Коалицията на сепаратистките партии "Заедно за ДА" и "Кандидати за народно единство", които управляват в испанската провинция Каталуния, внесе в регионалния парламент закон, който трябва да послужи като преходна конституция, ако на предстоящия референдум бъде взето решение за отделяне от Испания, предава АП, цитирана от БТА.

Вотът за независимост е насрочен за 1 октомври.

Централното правителство на Испания смята референдума за противоконституционен и заплашва да съди служителите, които предприемат официални стъпки за произвеждането му.

Според депутати от управляващите региона партии "законът за юридическия преход", който има 89 члена, ще влезе в сила в случай на победа на привържениците на независимостта. Целта му е да осигури правна рамка за създаване на учредително събрание, което ще бъде натоварено с основаването на новата Каталунска република, докато бъдат произведени избори.

В закона се предвижда, че Каталуния ще остане член на Европейския съюз (ЕС), а получаването на каталунско гражданство няма да налага отказ от испанското гражданство.

Ако той влезе в сила, Върховният съд на Каталуния ще стане независим от испанските съдилища. Официални езици на бъдеща независима република ще станат испански, каталунски и арански (местен диалект в Южна Франция и Каталуния).

Предстои законът да бъде гласуван от регионалния парламент. Централната власт може да го оспорят в Конституционния съд.

Напрежението между регионалните и централните власти се нагнетява допълнително заради терористичния атентат в Барселона, при който загинаха 16 души. Каталунската полиция обвини националните сили за сигурност в отказ от сътрудничество и обмяна на информация, припомня Politico.

Премиерът Мариано Рахой се опитва да защити целостта на страната като единствен вариант да се противодейства на тероризма и радикализацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
Nach Anschlaegen: Spanien fordert von Katalonien Verzicht auf Unabhaengigkeit - След Атентатите : Испания призовава Каталуния да се откаже от независимост ...https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/08/28/nach-anschlaegen-spanien-fordert-von-katalonien-verzicht-auf-unabhaengigkeit/------------------------------------------------------------------------Явно барселонци не са разбрали добре, май ше треа да гръмне още нещо ама тоя път по-здраво или да мине не 1 ТИР, а неколко през тъплата и ше схванат, че отделяне нема да има ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още