IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще печели време на фона на нарастващия натиск върху паричната политика

Според анализатори пазарите не очакват промяна в политиката на ЕЦБ през септември, а виждат решение едва през октомври

11:30 | 07.09.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предпочете да спечели време и ще се опита да успокои пазарите, като няма да очертае излизане от политиката си на "лесни пари" на заседанието си днес, посочват анализатори, цитирани от Франс прес.

Противопоставящи се сили оказват натиск върху ЕЦБ: по-силното евро и все още вялата инфлация могат да оправдаят удължаването на програмата за изкупуване на облигации - "количественото смекчаване", но тя приближава законовия си лимит и може да се наложи да бъде прекратена.

Големият въпрос тази седмица е дали президентът на ЕЦБ Марио Драги ще хвърли някаква светлина върху плановете на банката за постепенното намаляване на паричното влияние върху икономиката, посочва икономистът Карстен Бжески от ING-DiBa.

Марио Драги нарочно остави неясна датата за решението след последното заседание, като обеща нова информация през есента, което според повечето анализатори означава септември или октомври.

Според анализатори, анкетирани от Ройтерс, пазарите не очакват промяна в политиката на ЕЦБ през септември, а виждат решение едва през октомври, като прогнозите са за орязване на изкупуването на активи с една трета от следващата година.

Наред с ниските лихви и евтините кредити за банките програмата за изкупуване на облигации на стойност 60 милиарда евро месечно цели да насърчи растежа в 19-те страни от еврозоната, като същевременно инфлацията трябва да достигне целевите малко под 2 процента, посочва АФП.

Икономическите прогнози на ЕЦБ за идните години ще отразят ускоряването на икономическия растеж с 0,6 процента за периода април- юни.

Данните на Евростат за август обаче сочат, че инфлацията е била 1,5 процента в еврозоната, което е доста под целевата.

Същевременно основната инфлация, при която не се отчитат силно променливите цени като на енергията например, е била едва 1,2 на сто.

Една от причините е, че еврото е поскъпнало спрямо другите валути със засилване на икономическото възстановяване, като вносът става евтин и цените се понижават.

Въпреки това силното евро едва ли ще изкара от релсите възстановяването на еврозоната, което дава възможност на ЕЦБ да обяви сравнително скоро ограничаване на паричните стимули, според икономиста от UniCredit Марко Вали.

Без значение от точната дата на обявяването, това, което наистина има значение е крайният резултат, допълва Вали. "Очаквам ЕЦБ да намали стимулите догодина, но много постепенно и по един неограничен времево начин", посочва той. 

Удължаването на намесата на ЕЦБ би могло да подкрепи растежа и инфлацията за по-дълго, което евентуално ще гарантира, че излизането от програмата ще стане без големи сътресения.

Банката обаче приближава лимита, определен от нейните собствени правила и подкрепян от европейски и германски съдилища. Ограничението постановява, че банката не може да купува повече от 33 процента от дълга на която и да е страна.

Заради недостига на облигации някакво ограничение на изкупуването през 2018 година е неизбежно, отбелязва Бжески.

Очакваме заседанието в четвъртък отново да бъде повече за това, което Драги не казва, а не толкова за това, което казва, допълни той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Каквото и да каже Марин Драганов днес, пазарите ще го изтълкуват пак погрешно! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още