fallback

Централната банка в Ирландия призова за план при евентуално прегряване на икономиката

Ирландската икономика расте по-бързо от която и да е друга в Европейския съюз през последните три години и не показва много сигнали, че се забавя

17:29 | 08.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на ирландската централна банка Филип Лейн призова правителството да обмисли поддържането на значителен бюджетен излишък през идните години, да заделя средства и да изплаща дълга си, за да гарантира, че икономиката няма да прегрее.

Ирландската икономика расте по-бързо от която и да е друга в Европейския съюз през последните три години и не показва много сигнали, че се забавя, посочва Ройтерс. Това кара централните банкери да предупредят, че икономиката може да прегрее през идните години, ако падащата безработица доведе до прекомерни повишения в цените и заплатите.

Правителството, централната банка и независимия регулатор, който следи бюджета, са единодушни, че в момента икономиката не е прегряла, макар че безработицата се понижи рязко до 6,3 на сто. Инфлацията остава без промяна през последните три години.

„Макар че това може да не е непосредствен проблем, свързан с бюджет 2018 г., определянето на контрациклична фискална позиция може да е доста релевантно за следващите бюджети, ако икономиката достигне пълна заетост“, казва Филип Лейн в годишното си писмо преди формирането на бюджета до премиера Паскал Донахю.

„Разработването на контрациклична фискална стратегия също така трябва да постигне балас в разпределението на излишъка между предложения фонд за черни дни и понижението на публичния дълг“, казва още Лейн.

По думите му краткосрочните и средносрочните прогнози за ирландската икономика са за значителна експанзия, но все още има рискове, свързани и с вътрешния пазар, и с европейската икономика.

„Високите нива на публичен и частен дълг правят ирландската икономика по-уязвима от бъдещи повишения на лихвите“, допълва Лейн

Публичният дълг на Ирландия е 75,4 на сто от БВП към края на 2016 г. Правителството очаква той да се понижи до 62,6% от БВП до 2021 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още