fallback

Централната власт блокира сайта на Генералната асамблея на Каталуния

Казусът повдигна въпроса за двойни стандарти на Брюксел, след като ЕК отказа да вземе отношение по случващото се в страната

16:21 | 26.09.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Испанската жандармерия (Guardia Civil) блокира сайта на Генералната асамблея на Каталуния броени дни преди планирания референдум за независимост на испанската провинция, съобщава The Spain Report.

Каталунският парламент, заедно с други организации, участва в организирането на инициативи в подкрепа на независимостта в Барселона и в цяла Каталуния, допълва още изданието. Според депутати именно това е причината сайта на институцията да бъде блокиран.

Business Standard допълва за общо 140 затворени сайта от жандармерията. Всички те са про-сепаратистко настроени. На всеки един от тях е поставено съобщение, че домейнът е блокиран от властите в Испания.

Действията на испанските власти повдигнаха въпроси за двойни стандарти на Европейската комисия. По време на обедния брифинг на институцията в Брюксел говорителят й Маргаритис Схинас беше категоричен, че Комисията няма компетенциите да се намесва във вътрешните работи на Испания в този конкретен случай.

Журналисти от водещи европейски издания обаче припомниха позиции на ЕК, свързани с нарушаването на свободата на изразяване в Турция или Русия, когато става въпрос за аналогични казуси - затваряне на издания илии задържане на журналисти.

Коментарът на Брюксел на тези обвинения е, че е право на всеки да интерпретира ситуацията, но позицията на ЕК е, че няма правото да се намесва във вътрешните работи на Испания.

Каталуния ще организира референдум за независимост на 1 октомври. Централната власт в Испания обаче остро се противопоставя на тези опити. Конституционният съд на страната вече обяви допитването за противоречащо на Конституцията на Испания. Правителството забрани пари от хазната на Каталуня да бъдат използвани за организирането на референдума.

Парламентът на Каталуня пък все пак преодоля санкцията на полиция, използвайки нов домейн с разширение .eu, вместо досегашното .cat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още