IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще подкрепя зелената енергия с по-високи данъци

Страната постепенно ще замести ядрени реактори с възобновяеми енергийни източници

17:12 | 27.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френското правителство обмисля увеличение на данъците, свързани с употребата на твърди горива - за транспорта и за отопление, за да подкрепи развитието на възобновяемите енергийни източници. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на проекта за бюджет на страната за 2018 година.

"Подкрепата за възобновяемите енергийни източници ще се финансира с увеличени данъци върху потреблението на твърдите горива, вместо да увеличаваме таксите за потребителите на електроенергия", е записано в съобщение на Министерството на околната среда на страната.

Първоначалните изчисления показват, че с увеличените налози цената на бензина ще се повиши с 3,9 евроцента на литър, а на дизела - с 7,6 евроцента.

Големите компании за комунални услуги, които работят с квоти на емисии за парникови газове или се борят със силна международна конкуренция, обаче няма да плащат увеличените данъци, допълват още от Ройтерс.

Законодателството във Франция и сега залага на повишение на данъците по отношение на въглеводородите, но в по-бавни темпове от записаното в проекта за бюджета за 2018 година. Така данъците от 30,50 евро за тон през тази година ще се увеличат до 44,60 евро през 2018 година и постепенно ще достигнат до 86,20 евро през 2022 година.

Министерството на околната среда на Франция планира още да инвестира 18,2 млрд. евро за зелена енергия в следващите три години. Първоначално през 2018 година за тази цел ще бъдат насочени 5,5 млрд. евро.

Целта е постепенно зелената енергия да замени ядрените централи. До 2025 година ядрената енергетика трябва да заема дял от 50% от производството на електроенергия. Днес този дял е 75 на сто. Намалението ще означава затварянето на една трета от 58-те реактора, които функционират днес в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още