IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските пенсионери излязоха на протест срещу реформите на Макрон

Протестиращите са гневни заради увеличен данък върху високите пенсии (над 1 200 евро)

20:46 | 28.09.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди френски пенсионери излязоха днес по улиците на различни градове във Франция да протестират срещу покачването на данъка върху техните пенсии като част от реформите на президента Еманюел Макрон, предават Асошиейтед прес и Франс прес.

В шествието в Париж се включиха над 2 хил. души, които се обявиха против увеличението на общата социална вноска (CSG) - данък, участващ във финансирането на социалното осигуряване.

Близо 60 процента от пенсионерите или общо 8 млн. души ще бъдат засегнати през 2018 г. от това увеличение. Според синдикатите мярката ще лиши от 408 евро на година пенсионерите, получаващи месечна пенсия от 2 хил. евро, предава БТА.

Мярката беше обяснена подробно вчера при представянето на проектобюджета и има за цел да компенсира премахването на вноските за осигуряване срещу безработица и здравните вноски за работещите в частния сектор.

Макрон иска "най-богатите пенсионери", т. е. тези с пенсии над 1 200 евро на месец, да положат "усилие", за да се компенсират работещите и да се увеличи покупателната способност на хората в активна трудова възраст и най-вече младежите.

Първият държавен бюджет на 39-годишния Макрон има за цел да се намали бюджетният дефицит на Франция, отбелязва АП.

Недоволството на пенсионерите се вписва в по-мащабна социална мобилизация срещу икономическите реформи, предприети от Еманюел Макрон. Три големи демонстрации събраха стотици хиляди протестиращи в цяла Франция срещу реформата на трудовия закон, но без да накарат правителството да отстъпи, припомня АФП.

Вчера кабинетът се изправи срещу гнева на председателите на регионални съвети от левицата, както и от десницата заради решението да им бъдат орязани кредити за 450 млн. Евро.

На 10 октомври ще протестират държавните служители, силно разгневени от съкращенията на работни места и спада на покупателната им способност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
ми, ***, майна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Що изтрихте предните коментари...такива ше са , хвалебствия няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Льо Пеница била лоша - искахте Макарона, ей еи го Макарона той е бивш банкер на Ротшилда и не е тука да ви дава цоциали и пенции, а да защитава банкстерския Картел .... опраайте се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още