fallback

Ердоган: Турция вече не се нуждае от членство в Европейския съюз

Според турския президент блокът все пак продължава да се нуждае от страната му

17:07 | 01.10.17 г. 8
Автор - снимка
Създател

Турция вече не се нуждае от присъединяване към Европейския съюз (ЕС), но няма да се откаже едностранно от преговорите за присъединяване, заяви днес турският прездиент Реджеп Ердоган пред парламента, предава Ройтерс.

“Няма да сме страната, която ще се откаже. Да бъдем честни, вече не се нуждаем от членство в ЕС”, коментира Ердоган.

12-годишните преговори на Турция за присъединяване към блока бяха спрени, след като ЕС стана особено критичен към репресиите на Анкара след опита за преврат миналата година.

Десетки хиляди хора, включително учители и журналисти, бяха задържани.

Правителството на Ердоган твърди, че държавите от ЕС не са оценили сериозността на заплахата, пред която е изправена Турция, и не са отговорили на исканията за екстрадиране на заподозрените за преврата.

“ЕС ни провали в битката срещу тероризма”, коментира Ердоган, но подчерта, че блокът все още се нуждае от Турция.

“Ако ЕС иска да напредне, има само един начин да го направи. И той е да даде членство на Турция и да започне да действа за културния и икономически растеж”, заяви още той.

По време на предизборните дебати в Германия през септември канцлерът Ангела Меркел заяви, че е ясно, че Турция не трябва да се присъединява към ЕС, а преговорите по процеса трябва да приключат, въпреки че става дума за ключов съюзник на НАТО.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още