fallback

Гърция опитва да забави продажбата на активи на енергийната PPC

Намаляването на дела на държавната компания в производството на електроенергия ще се следи от третия преглед на спасителната програма

17:14 | 06.10.17 г.

Гърция ще опита да забави още малко продажбата на активи на държавната енергийна компания PPC, съобщава „Катимерини“. Кредиторите на Атина очакват продажбата на въглищни централи, сред които две в Мегалополи на полуостров Пелопонес, както и две централи в Мелити, разположени край Флорина в провинция Западна Македония.

Намаляването на дела на държавата в производството на електроенергия ще е част от третия преглед по спасителната програма.

Дълговете на Гърция оказват натиск за бързо финализиране на тези продажби, но правителството все още не е отговоря на отправените от Главна дирекция „Конкурентоспособност“ към Европейската комисия искания в тази насока. Причината е, че в Атина ще се опитат да договорят други условия.

Според информацията на „Катимерини“ енергийният министър Йоргос Статакис ще предложи друга схема – продажбата на две централи в Аминдео (Суровичево) в Западна Македония, вместо активите в Мегалополи.

Статакис е свикал съвещание в енергийното министерство, за да формулират това предложение към Европейската комисия, допълва изданието.

Според наблюдатели в Брюксел едва ли ще се съгласят на тази промяна, защото централите в Аминдео трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2020 година. Тези край Мегалополи имат срок на експлоатация до 2025 година. Те работят с лигнитни въглища от местен добив и снабдяват с електроенергия целия полуостров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още