fallback

Шефът на "Лукойл": Нуждаем се от прогнозируема цена на петрола

Вагит Алекперов очаква санкциите да продължат още десетилетие

10:35 | 12.10.17 г. 28

Пазарите се нуждаят от прогнозируема цена на петрола, коментира в интервю за Financial Times ръководителят на "Лукойл" Вагит Алекперов.

"Най-важното нещо е да не бъде допусната цена от 100 долара за барел, което ще бъде голям проблем за индустрията. Ние искаме прогнозируемо ниво от 55-60 долара за следващите 10 години... и потребителите, и производителите ще бъдат щастливи", категоричен е 67-годишният бизнесмен.

Алекперов е най-големият акционер в "Лукойл" с дял от около 25% от акциите на втората по големина петролна компания в Русия, уточнява Financial Times. Състоянието на бившия енергиен министър по времето на СССР днес се изчислява на 14 млрд. долара.

Той коментира и възможностите за удължаване на ограниченията на производството на петрол от страна на ОПЕК. "Ако цената е под 50 долара, тогава ограниченията трябва да продължат. Ако е около днешните 55 долара, те не са необходими", смята Алекперов.

В своето интервю петролният магнат предупреждава, че санкциите срещу Русия могат да продължат и десетилетие. Петролните и газовите компании в страната ще трябва да се подготвят за дълъг период от време с рестрикции, препоръчва той.

"В нашият стратегически план за следващите 10 години предвиждаме, че санкциите ще останат", коментира Вагит Алекперов и посочва, че дори и да започнат стъпки за премахване на ограниченията по-рано, процесът ще бъде много усложнен.

С дневен добив от 1,8 млн. барела основаната от Алекперов компания днес е втората по големина в Русия след държавната "Роснефт", припомня изданието. След анексирането на Крим САЩ, ЕС и още няколко държави наложиха санкции срещу Москва, включително и забрана за финансиране и продажба на технологии за енергийни компании,  сред които и "Лукойл".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още