fallback

Европейският стабилизационен механизъм се готви за нова роля през 2018 г.

Фондът иска повече правомощия да контролира страните от еврозоната, но това може да доведе до сблъсък с Европейската комисия

11:57 | 14.10.17 г.

Европейският стабилизационен механизъм (ESM) се подготвя за нова роля - да извършва наблюдение на икономиките на еврозоната през 2018 година, съобщава Ройтерс. С новите правомощия спасителният за еврозоната фонд ще има право да се намесва в закъсали държави в много бърз порядък, но те ще изискват и промяна в договора за създаването на ESM, подписан от представителите на еврозоната.

"Редно е ESM да има мандат и готовност във всеки един момент и в кратък срок, заедно с Европейската комисия, да налага програма с условия", разказва ръководителят на Фонда Клаус Реглинг пред агенцията.

Това може да стане с повече контрол върху държавите, споделя още той и посочва, че идеята "не е толкова революционна", защото вече е прилагана в почти половината членове на валутния съюз на ЕС - Гърция, Кипър, Ирландия, Португалия и Испания.

"Наблюдаваме и нашите големи икономики, колкото и изненадани да са те от този факт", коментира още Реглинг и посочва, че това е необходимо, за да се "разбере какво се случва в Европа". Или с други думи ESM внимателно следи какво се случва в и Германия, Франция и Италия.

Темата обаче е деликатна, защото европейското законодателство дава ролята на контрол и управление на Европейската комисия. В някои членове на еврозоната обаче биха били щастливи за повече контрол от страна на институция като ESM, посочва още Ройтерс. Един от тях е Германия, която смята, че ЕК е прекалено политизиран орган при налагането на европейските правила.

"Не планираме да изземваме функции на ЕК, това не е възможно, защото са гарантирани в Договора за ЕС", потвърждава Клаус Реглинг. Той вижда начин двете институции да работят съвместно в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още