fallback

Reckitt Benckiser разделя бизнеса си на две заради слаби резултати

Британският производител на потребителски стоки понижи за втори път тази година прогнозите си за годината

12:49 | 18.10.17 г.

Британският производител на потребителски стоки Reckitt Benckiser ще се раздели на две бизнес подразделения, заяви компанията в сряда, след като спад на продажбите през третото тримесечие я накара отново да понижи годишната си прогноза, предава Ройтерс.

Производителят на презервативите Durex, лекарството Nurofen и дезинфектанта Lysol се бори с негативните влияния от кибератака, провалило се продуктово представяне и скандал с безопасността в Южна Корея.

Компанията каза, че планира да се раздели на две подразделения – първото с фокус върху здравето, а второто – върху хигиената и продуктите за дома. Целта е да се подобри влошаващото се представяне на компанията.

Reckitt каза, че сравнимите продажби през третото тримесечие са в размер на 3,21 млрд. паунда, или с 1% надолу. Това е под средната оценка на анализаторите за ръст от 0,6%, показва консенсусна прогноза на компанията, но съответства на понижението от 1% през първото полугодие.

Отчитайки подкрепата от благоприятните валутни курсове и придобиването на Mead Johnson през юни, продажбите са нараснали с 30%.

Reckitt заяви, че цели сравнимите продажби за цялата година на основния ѝ бизнес да останат без промяна, което е под вече понижената цел за ръст от 2%.

В предишните си прогнози компанията очакваше растеж от 3%, но ги намали през юли, след като кибератака през юни удари операциите ѝ, водейки до загуба в продажбите.

Продажбите от Mead Johnson, производител на бебешката формула Enfamil, който в момента се управлява като отделен бизнес, са се повишили с 1% през третото тримесечие, подкрепени от ръст в Китай. Конкурентната Danone отчете във вторник 50-процентов скок на продажбите на бебешки храни в Китай за тримесечието.

Reckitt каза, че все пак очаква сравнимите продажби на Mead Johnson за годината да бъдат с ръст между 0% и 2%. Пълното интегриране на Mead Johnson и създаването на новата оперативна култура ще започне от първото тримесечие на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още