IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия получи 1,2 млрд. евро от Солидарния фонд на ЕС за земетресенията

Фондът отпука и 1,35 млн. евро за гръцките острови Лесбос и Хиос, пострадали от земетресение през това лято

17:44 | 25.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До края на седмицата Италия ще получи 1,2 млрд. евро от Солидарния фонд на ЕС (EUSF) за преодоляване на щетите от земетресенията през 2016 година и 2017 година. Това е най-голямата единична сума, отпускана от фонда до сега, съобщават от Европейската комисия.

Средствата ще отидат за реконструкция на засегнатите от трусовете сгради и съживяване на икономическата активност, както и за покриването на разходите за настаняване на пострадалите, почистването и съхраняването на историческите ценности в засегнатите градове.

Италия е най-големият бенефициент на Фонда от създаването му преди 15 години, показва статистиката на Брюксел. За тези години страната е получила общо 1,3 млрд. евро.

В рамките само на няколко месеца Италия беше разтърсена от четири последователни силни труса - на 24 август, 26 октомври и 30 октомври 2016 година, както и на 18 януари 2017 година. Засегнати бяха регионите Умбрия, Абруцо, Лацио и района на Марче.

В рамките на тази седмица ще бъдат преведени и първите траншове за Гърция от EUSF за преодоляване на щетите от земетресението, засегнало островите Лесбос и Хиос. Страната ще получи малко под 136 хил. евро, а общо помощта от Фонда е в размер на 1,35 млн. евро.

Гръцките власти поискаха помощта на EUSF на 1 септември и според правилата могат да получат 10% от заявената сума предварително. За останалата част се изчаква одобрението на Съвета и Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още