fallback

ЕЦБ се готви да затегне кранчето на лесните пари

Централната банка на еврозоната се очаква да започне да намалява програмата си за изкупуване на активи, но да не променя лихвите

08:54 | 26.10.17 г. 10

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще обяви днес намерение да намали внушителната си подкрепа за икономиката в еврозоната, която помогна на страните, въвели единната валута, да преодолеят последствията от кризата. ЕЦБ обаче няма да действа прибързано, информира Франс прес.

Централната банка на еврозоната не иска да предизвика "електрошок", а по-скоро да успокои инвеститорите, като обяви, че ще продължи още дълго време силната си намеса на пазарите, коментира икономист от френската банка Natixis.

За лихвите, които са на историческите си минимуми вече повече от година, не се очакват никакви решения.

Промени обаче се очаква да има при програмата за изкупуване на дългови книжа, друг начин да се влияе на икономиката. Пазителката на еврото купува от март 2015 г. държавни и частни облигации на пазара, като досега сумата е над 2 трлн. евро.

Тази програма бе замислена с цел да се влеят свежи пари в икономиката и да се подкрепи растежът, прогонвайки призрака на дефлацията, припомня АФП.

Залогът се оправда, но все още не изцяло, констатира банката. Условията за кредитиране са гъвкави както никога досега, облагодетелствайки потреблението и инвестициите, превърнали се в стожери на възобновения растеж. В еврозоната той достигна 2,4 на сто на годишна основа през първата половина на година и превиши очакванията на анализаторите.

Въпреки всичко стабилността на цените все още не е факт, най-вече защото разходите за труд не се увеличават с очакваната скорост. Причината според експерти е ниското качество на създаваните работни места през периода на съживяването.

На предишното си заседание през септември ЕЦБ, чиято първостепенна задача е да бди за инфлацията, дори понижи прогнозите си за темпа на поскъпване на потребителските стоки до 1,2 на сто през 2018 г. и до 1,5 на сто през 2019 г. Това е далеч от целта на франкфуртската финансова институция за инфлация от близо 2 на сто.

Курсът на еврото също играе важна роля. Единната европейска валута струва близо 1,17 долара към момента и е сочена като фактор за нестабилност и спирачка пред ускоряването на темпа на инфлация, след като през септември еврото премина и символичния праг от 1,20 долара.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още