IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: На Румъния ù трябват 20 години за доближаване на БВП до средното за ЕС

Страната отчита завиден икономически растеж през последната година и се превръща в модел за региона, коментира еврокомисарят по бюджета

20:41 | 26.10.17 г.
<p>
	Гюнтер Йотингер. <em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Гюнтер Йотингер. Снимка: Европейска комисия

Две десетилетия ще са необходими на Румъния, за да може нейният брутен вътрешен продукт да се доближи до средния в страните от Европейския съюз (ЕС). Това заяви днес в Букурещ европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от румънския информационен сайт Зиаре, предава БТА.

Утре (27 октомври) Йотингер ще бъде на посещение и в България. Основна тема на разговор в обиколката му из страните от ЕС е бюджетът на общността след 2020 г.

"Румъния трябва да има търпение, всички трябва да имаме. Развитието на един БВП, който да се доближи до средния европейски, ще трае две десетилетия", каза той на конференция на тема "10 години от присъединяването на Румъния към ЕС".

Конференцията се състоя в Националната банка на Румъния и в нея участваха президентът Клаус Йоханис и управителят на централната банка Мугур Исъреску.

Еврокомисарят подчерта, че Румъния е регистрирала през последната година завиден икономически растеж, динамика и регионални параметри, които са накарали съседните държави да погледнат на страната като на модел.

"Румъния се възползва от европейските средства за инфраструктура, усвои повече средства, но недостатъчно. Затова аз се боря за продължаване на кохезионните програми през следващите години", каза Гюнтер Йотингер.

Европейският комисар се срещна днес и с членовете на комисиите по бюджет и по европейски въпроси в румънския парламент. Той заяви, че има предпоставки Румъния да се вмести през тази и следващата година в изискването за бюджетен дефицит от 3 процента, съобщава Аджерпрес.

Йотингер направи този коментар в отговор на въпрос относно последните данни на Евростат, според които бюджетният дефицит на Румъния през първите шест месеца на годината е възлязъл на 4,1 процента, отбелязва агенцията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още