IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС пак се залавя с данъчните убежища

Блокът ускорява подготовката на "черен списък" на данъчните убежища с надеждата да ги засрами и накара да сътрудничат, за да изчистят репутацията си

08:46 | 07.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Дните „в рая“ могат да бъдат преброени за онези, които търсят убежище от данъчната тежест на отдалечени острови. Министрите на финансите, които представляват най-големия пазар в света – Европейският съюз (ЕС), обещаха да предприемат действия след изтичането на нова порция документи за офшорни вложения, от които изплуваха имената на известни представители на световния бизнес елит, пише Bloomberg.

"Ще разгледаме новите документи и ще обсъдим последствията от това за предстоящото европейско законодателство", коментира и.д. министър на финансите на Германия Петер Алмайер след среща с колегите му от еврозоната.

Новият набор от документи, изтекли от офшорна адвокатска кантора - Appleby Group Services Ltd. от Бермуда, отново разкрива скритото богатство на отделни лица и показва как корпорациите, хедж фондовете и инвеститорите са избегнали плащането на данъци.

Американският технологичен гигант Apple Inc., който се сблъска с Европейската комисия (ЕК) заради данъците, също се появява в документите. ВВС съобщава, че производителят на iPhone е преместил звеното си, което държи по-голямата част от необлагаемите офшорни пари на концерна, на о. Джърси, след като през 2013 г. Брюксел „потуши противоречивите ирландски данъчни практики“.

„Paradise Papers поставят нов фокус върху работата на ЕК за борба с избягването на данъци“, коментира пред репортери в Брюксел Валдис Домбровскис, зам.-председател на Комисията.

Антимонополният еврокомисар Маргрете Вестагер допълва, че изтеклите документи показват, че „работата срещу избягването на данъци и прозрачност“ трябва да продължи.

До края на годината ЕС ще финализира „черния списък“ на данъчните юрисдикции, които не сътрудничат на властите за разкриване на неплатени данъци. Списъкът ще бъде обсъден на среща на финансовите министри на ЕС във вторник, като въпросът е извънредно включен в дневния ред. Първоначално се предвиждаше дискусии по темата да има на заседанието на финансовите министри през декември.

Предвижда се Брюксел да посочи в списъка всички юрисдикции, които страните от блока смятат за данъчни убежища. Блокът се надява списъкът да даде стимул за подобряване на репутацията и страните в него да бъдат принудени да сътрудничат, за да избегнат „срама да бъдат посочени“.

ЕС се надява да се приемат и санкции за страните, които отказват да сътрудничат на данъчните власти.

През последните години общността засилва усилията си за справяне с избягването и укриването на данъци от мултинационални компании и богати физически лица. Макар и политически спорен, „черният списък“ получи нов тласък след серията разкрития за подобни практики, които разгневиха обществото.

"Ако един данъчен оазис се затвори, ще се отвори още един", предупреждава обаче австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг. "Трябва да засилим мерките, а онези, които не участват в правилата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - било то по отношение на обмена на информация или други мерки, трябва автоматично да бъдат поставени в черен списък, така че всички да бъдат готови да затворят тези данъчни пропуски“, заключава той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Разбираш я материята, спор нема! Е, не си експерт като в темите за петрол и енергетика, ама е видно и от самолет, че немаш дупки в познанията за света наоколо... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Данъчните оазиси и офшорните сметки в тези оазиси са проблем на големите икономики много отдавна но въпреки това всички си затварят очите И най големия проблем не е укриването на данъци Големи части от тези укрити данъци се връщат отново в страните под формата на инвестиции във същите тези страни и част от укритите данъци се връщат обратно Гроблемия проблем е зизпирането на пари в тези данъчни оазиси Изпират сетрилиони и тези изпрани пари са от наркотици оръжия престъпни деиности проституция измами и търговия с хора и органи пари на диктатори и вероятно пари на Ислямска държава с които тя плаща на тези самоубиици в убииствените атентати по целия свят Някои ще каже за какво са им пари като те умрат Да но парите се пращат на роднини приятели любовници и службите трябва да порверят това Някакъв австралиец казва че ако се закрие една зона се откриват други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още