fallback

Юнкер: Национализмът е отрова

Каталуния не трябва да подценява широката подкрепа, която Рахой има в Европа, заяви председателят на ЕК

17:01 | 19.11.17 г. 14

"Каталуния не трябва да подценява широката подкрепа, която испанският министър-председател Мариано Рахой има в цяла Европа", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за испанския вестник „El Pais“, изпращайки послание до избягалия в Белгия каталунски лидер Карлес Пучдемон.

„Каталуния буди сериозна загриженост. Не ми харесва ситуацията, която провокира. Това е бедствие в много отношения“, заяви Юнкер.

"Национализмът е отрова. Но не вярвам, че национализмът и популизмът са едно и също нещо. Има нюанси, които ги отличават. Подкрепям Европа на регионите, уважавам самоличността и различието. Но това не означава, че ще следваме тези региони във всичките им приключения, които понякога са ужасна грешка", категоричен беше той.

"Дали Испания е в състояние на разпад – не, защото повечето испанци се противопоставят на независимостта и дори в Каталуния мнозинството не е ясно. Европа е клуб на народите и не приемам, че регионите трябва да са против народите. Още по-малко, когато са извън закона“, коментира той.

Юнкер отново потвърди подкрепата на Европа към правителството в Мадрид.

Испания е изправена пред най-тежката институционална криза в продължение на почти четири десетилетия, след като каталунският регионален парламент наруши Конституцията, като обяви независимост.

Рахой реагира, като разпусна правителството си и парламента и свика регионални избори за 21 декември. По думите на Юнкер изборите "биха могли да подобрят" ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още