fallback

Меркел: Нови избори е по-добър вариант от правителство на малцинството

Според германския канцлер консервативният блок ще се яви на едни нови избори по-единен от преди

20:27 | 20.11.17 г. 6

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че би предпочела нови избори вместо да оглави правителство на малцинството, предаде Ройтерс.

Тя направи изказването си, след като преговорите за съставяне на трипартийна коалиция се провалиха снощи.

"Моята гледна точка е, че нови избори са по-добрият път", казва Меркел в интервю за телевизиите ARD и CDF, което ще бъде излъчено тази вечер. Тя добавя, че в плановете ѝ не влиза да бъде канцлер в правителство на малцинството.

Меркел отбеляза, че не вижда причина да подава оставка и вместо това е съсредоточена върху формирането на стабилно управляващо мнозинство. Уверена съм, че моят консервативен блок ще се яви на едни нови избори по-единен от преди, подчерта тя.

Германия има нужда от стабилно правителство, което да не търси мнозинство за всяко решение, каза Меркел, цитирана от Франс прес.

На въпрос дали е възможно съставянето на нова "голяма коалиция" с Германската социалдемократическа партия, тя отговори, че ще изчака да види отговора на социалдемократите след преговорите им в сряда с президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Канцлерът изрази разочарование, че Свободната демократическа партия се е оттеглила от коалиционните преговори и добави, че не очаква пробизнес формацията да промени курса си.

По-рано днес германският президент призова всички политически партии в страната да поемат отговорност за формиране на правителство, за да бъдат избегнати предсрочни избори, които ще отслабят Германия и Европа.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още