IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел е против провеждането на нови избори в Германия

Европа се нуждае от силна Германия, което минава през бързо сформиране на правителство, смята германският канцлер

15:38 | 25.11.17 г. 1
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Европа се нуждае от силна Германия, каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. Това минава през бързо сформиране на правителство, което ще бута страната напред, допълва още тя.

"Хората гласуваха. Аз абсолютно не съм съгласна да ги караме да гласуват отново, ако не успеем да направим нищо с тези резултати", каза още Меркел, цитирана от Polititco.

В края на миналата седмица пропаднаха преговорите за създаването на коалицията "Ямайка" (по цветовете на политическите партии, които приличат на флага на Ямайка) и усещането беше, че Германия отива към нови избори.

След намесата на президента Франк-Валтер Щайнмайер ситуацията се промени и през следващата седмица ще има преговори между бившите съюзници - консерваторите на Меркел и социалдемократите, водени от Мартин Шулц.

Веднага след изборите на 24 септември Шулц беше категоричен, че няма да участва в ново правителство с християндемократите, след като управлението в последните години доведе до исторически най-ниския изборен резултат за партията. След натиск и в партията му обаче бившият председател на Европейския парламент вече е готов за разговори с Меркел.

Ангела Меркел в момента ръководи служебно правителство и увери своите съпартийци по време на форум в Кюлунгсборн, провинция Мекленбург-Предна Померания, че е в състояние да управлява и да отговоря на ежедневните нужди на най-голямата европейска икономика.

Освен социалдемократите в правителството могат да влязат и левите "Зелени", което означава още по-широка коалиция, спрямо готвената "Ямайка". Друг вариант за бъдещето на Германия е социалдемократите да подкрепят правителство на малцинството на Меркел и да не се стига до нови избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Хахахаха...ми против ше е , щото Алтернативата тогаз може да вземе мнозинство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още