fallback

Bloomberg: CEZ Group се отказва от стратегията си за развитие на Балканите

Компанията бяга от региона и ще се фокусира върху зелената енергия в Централна и Западна Европа, пише агенцията

12:11 | 29.11.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След като вложи милиони долари в Югоизточна Европа, CEZ Group изглежда се отказва от региона, пише в анализ Bloomberg. Компанията води твърде много битки със законодателната власт и регулаторите и започна преговори за продажбата на активите си в България, припомня агенцията.

Според чешката Komercini Banka компанията ще получи не повече от 9 млрд. крони (418 млн. долара) от продажбата на бизнеса си в България. Това е значително по-малко от платените от CEZ 17,5 млрд. крони през 2004 година. Чешката компания е получила и 7 млрд. крони дивиденти от дейността си у нас, сочат оценките на анализаторите, цитирани от Bloomberg.

Компанията се готви да продаде и 50-процентния си дял в турската Akcez Enerji Yatirimlari, доставчик на електроенергия за северозападната част на страната. Официални оферти няма, но в CEZ са готови за разговори, уверяват от компанията.

"Променяме фокуса си", коментира финансовият директор на CEZ Мартин Новак по-рано през този месец. Той посочва, че интересите на компанията вече са насочени към Централна и Западна Европа и определено не към Югоизточна Европа.

С продажбата на активите в България, което се очаква да бъде финализирано през следващите месеци, чешката компания променя плановете на предишното ръководство за бърза експанзия на Балканите - в развиващите се пазари на Албания, България, Румъния и Турция. Сега обаче идеята е друга - плановете са за развитие на възобновяеми източници, макар че основните производствени мощности на CEZ са въглища и ядрени централи.

Първите информации за продажбата на активите в България се появиха още през пролетта на тази година. Компанията вече сключи сделка за ТЕЦ Варна, която се анализира от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). По непотвърдена информация има и избран купувач за една от дейностите - по дистрибуцията на електроенергия в България.

Bloomberg припомня, че стратегията за развитие на CEZ на Балканите започна да се проваля с намаляването на цената на електроенергията, както и след сблъсък с националните власти в някои от страните. Стигна се например до приватизация на активите в Албания, до замразяване на държавното субсидиране на зелената енергия в Румъния и многократни заплахи за отнемане на лиценза в България.

Сега компанията започва да купува вятърни централи в Германия и Франция, както и да развива проекти за доставка на енергия и отопление в градове в Полша, Словакия и Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още