fallback

"Газпром" обмисля създаването на отделна компания за втечнен газ

Ръководството на руската компания ще обърне внимание на този сектор по време на заседание в края на годината

15:37 | 11.12.17 г. 4

„Газпром“ обмисля да създаде отделна компания, която да движи проектите по отношение на втечнения природен газ, съобщи председателят на Съвета на директорите на компанията Виктор Зубков, цитиран от ТАСС. Това е част от дневния ред на заседанието на Съвета, насрочено за 19 декември.

Руският газов гигант вече има отделно звено, което се занимава с развитието на пазара за доставка на газ за автомобили - „Газпром газомогорное гориво“. Новото предприятие ще се занимава с изграждането на заводи за втечняване на газа.

На заседанието си в края на декември ръководството на „Газпром“ ще обсъди няколко проекта за втечнен газ, сред които строителството на съоръжения в Ленинградска област и развитието на подобен проект в Сахалин.

Заводът за втечняване на газ в Сахалин е първият в Русия и заработи още през 2009 година. Той е с капацитет от 9,6 млн. тона годишно. В края на ноември ръководството на „Газпром“ разговаря с Shell за развитие на този проект.

В Калининградска област пък се изгражда регазифициращ терминал, чийто капацитет е 9 млн. куб. метра в денонощие.

Към този момент „Газпром“ доставя втечнен газ на Япония, Китай, Индия, Тайван, Великобритания, САЩ, Мексико и др., става ясно още от корпоративния сайт на руската компания. Оттам обясняват интереса си към този сектор с „появата на перспективни пазари“, което кара „Газпром“ да увеличава производството.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още